Çin'den yapılan ihracat, bir yıl öncesine göre Kasım ayında % 21 artmıştı.

Ancak Çin son zamanlarda her bir ithal konteyner karşısında üç konteyner ihraç ediyor. Bu dengesizlik ve denizaşırı salgın nedeniyle Çin'e dönen konteynerlerdeki gecikmeler nedeniyle, ciddi bir konteyner kıtlığı şimdi Çin'de de ihracat taleplerinin karşılanmasını zorlaştırmaya başladı.

Dünyada 180 milyona yakın konteyner var!

Küresel taşımacılığın kabaca % 60'ının konteyner ile yapıldığı biliniyor ve Birleşmiş Milletler ticaret verilerine göre dünya çapında 180 milyona yakın konteyner var.

Yüksek fiyatlar veriliyor!

Walmart ve Home Depot gibi ABD perakendecilerine tedarik sağlayan Zhejiang eyaletindeki Yiwu'nun ihracat merkezinde bir satıcı olan Charles Xu, "Çok fazla siparişimiz var ama hiç birşey gönderemiyoruz.denizhaber.com Fabrikamızda ihracat için hazırladığımız koliler birikiyor ve depolarımızda fazla yerimiz kalmadı. Konteyner rezervasyonu yapmak çok zor ve herkes çok yüksek fiyatlarla teklif veriyor.” dedi.

Çin Konteyner Endüstrisi Birliği'ne (CCIA) göre, Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki COVID-19 ile ilgili elleçleme kapasitesi kesintileri nedeniyle ortalama konteyner geri dönüş süreleri 60 günden 100 güne hızla çıktı ve bu, kıtlığı daha da artırdı. ABD'li ithalatçılar, Kasım ayında sevkiyat gecikmeleriyle ilgili sorunlar bildirdiler.

Uçaklar durdu, deniz taşımacılığına talep daha da arttı!

Bilinenin aksine genellikle kargo da taşıyan küresel uluslararası yolcu hava filosunun çoğunun uçuşlarının durması deniz taşımacılığına olan talebibi de artırdı. 

Çin'den ABD Doğu Kıyısı'na 40 fitlik bir konteyner kiralama maliyetinin 1 Haziran'dan bu yana % 85 artarak 4.928 doları bulması dikkat çeken bir başka gelişme oldu.

Editör: TE Bilişim