Japonya yakın zamanda, MEGURI2040 olarak bilinen 'Tam Otonom Gemi Programı'nın beşinci testini tamamladı.

30'dan fazla şirket ve toplam 60 organizasyon yer alıyor!

Şubat ayından başlayan, 30'dan fazla şirket ve toplam 60 organizasyonun yer aldığı programda konteyner gemileri ve feribotlar kullanılarak, insansız otonom gemilerde manevra, yanaşma ve seyir operasyonları test edildi. En son testte, bir kıyı kargo gemisi, yoğun trafiğin mevcut olduğu dar su yollarında seyir de de dahil olmak üzere dört günlük uzun mesafelere gönderildi.

''Tam otonom seyir gerçekleştirdik!''

Japonya Deniz Bilimleri Başkanı Koichi Akamine, “Açık inovasyon yoluyla ve gemi operatörlerinin bakış açılarını dikkate alarak tamamen yeni sistemler tasarlayıp sergileyerek tam otonom seyir gerçekleştirdik. Bu başarılı testin, tam otonom navigasyonun pratik uygulamasına doğru atılmış büyük bir adımı temsil ettiğinden eminim."

Sistem bir kargo gemisine yerleştirildi!

Yapılan son test için sistemler, Japonya'da faaliyet gösteren 85 metrelik Suzaku adlı bir kargo gemisine yerleştirildi. 12 knot'a hıza kadar seyir yapabilen kargo gemisi 26 Şubat'ta Tokyo Körfezi'nden ayrıldı ve Tokyo'nun güneyindeki Ise Körfezi'ndeki Tsu-Matsusaka Limanı'na ve ayrıca ana Honshu adasına olmak üzere toplam yaklaşık 426 deniz mili gidiş-dönüş seyir yaptı.

Deneme, gelecekteki tam otonom gemilerin fiili operasyonunu simüle edecek şekilde gerçekleştirildi ve bir dizi sefer tamamlandı. Operasyon, kapsamlı bir tamamen otonom navigasyon sistemi kullanılarak açık deniz manevrası, körfez seyri, kıyı seyri ve yanaşma manevrasını içeriyordu. Testin en zorlu noktalarından birinin ise her gün ortalama 500 geminin geçtiği yoğun Tokyo Körfezi'nden geçmek olduğu kaydedildi.

NYK, ClassNK ve Bureau Veritas klas kuruluşlarının her birinin sistemin güvenliğini gözden geçirdiği ve tamamen otonom bir gemi sistemi için prensipte konsept tasarım onayını (AiP) sertifikalandırdığı bildirildi. Bu, Japonya'da ilk kez tam otonom bir gemi sisteminin AiP onayı alması olarak tarihe geçti.

Editör: TE Bilişim