Japonya'nın yeni nesil çevre dostu gemilerin kullanmında lider olarak konumlanması ve ülkenin daha düşük emisyon hedeflerine ulaşması için alınan karara göre, Tokyo Belediyesi bölgesindeki limanlar, alternatif yakıt kullanan gemiler için 5 sene boyunca devam edecek bir teşvik uygulayacak.

1 Nisan 2021'den başlayacak!

1 Nisan 2021'den başlayacak ve önümüzdeki beş yıl boyunca devam edecek teşvik uygulamasında yakıt olarak sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) kullanan tüm gemilerin yanı sıra hidrojen veya elektrik tahrikli çift yakıt motorlu gemilerin liman giriş ücretlerinden muaf tutulacağı açıklandı. Bölgeyi LNG tahrikli gemilerin uğrak noktası haline dönüştürmenin de hedeflendiği girişim ayrıca LNG yakıt ikmal gemileri için bir ücret muafiyetini de içeriyor.

Japonya, ilk gemiden gemiye LNG yakıt ikmalini Ekim 2020'de tamamlamış, Tokyo Körfezi'nin ilk LNG bunker gemisi kısa süre önce hizmete girmişti.

Teşviklerin Yokohama, Kawasaki ve Tokyo limanlarında sunulacağı açıklandı.

Amonyak dahil edilmedi!

Yeni nesil çevre dostu deniz yakıtlarına da odaklanan yetkililer, ücret muafiyet programının halen gelişmekte olan hidrojen yakıtı sektörünü de kapsayacak şekilde genişletileceğini duyurdu. Hidrojen yakıtlı gemiler için de ücret muafiyeti beş yıl sürecek. Ancak şu anda program, denizcilik yakıtı olarak amonyak dahil olmak üzere diğer deneysel teknolojileri kapsamamakta.

Japonya hükümeti, ülkenin 2050 dekarbonizasyon hedeflerini desteklemek için tasarlanmış bir dizi programla çalışmalarını sürdürmekte. Hükümetin şu anda geliştirme aşamasında olan hidrojen yakıtlı gemiler için araştırma ve geliştirme programlarını desteklediği bilinmekte.

Editör: TE Bilişim