Çin-Avustralya arasındaki ticari çıkmaz nedeniyle kömür yükü ile dolu gemilerin bekleyişi devam ederken, Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu (ITF), Çin açıklarında mahsur kalan gemilerin armatörlerini bedelini ödemeye ve mürettebat değişikliği için daha dostane yaklaşım sergilemeye davet ediyor.

MSC yaptı, siz de yapın!

Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu (ITF) Başkanı Paddy Crumlin; ''“MSC, Anastasia isimli gemisinin mürettebatının yüzer bir hapishanede geçen 6 aydan sonra Japonya'daki bir limanda kurtarılması için gemi kiralayıcılarına ve kargo sahiplerine gerekli masrafları ve cezaları ödeyerek öncülük etti. Tüm sorumlu gemi sahiplerini MSC'nin liderliğini takip etmeye ve bu gecikmiş mürettebat değişikliklerini gerçekleştirmeye çağırıyoruz. Bu denizcilik şirketleri için maliyetli olacak. Ancak denizcilerin sağlığını, yaşamlarını ve insan haklarını korumak zorunlu hale geldi.''

Çin, denizcilerin tıbbi yardıma erişimini engelliyor!

Crumlin'e göre, birkaç denizci Çin açıklarında mahsur kalmış bu gemilerde çoktan intihara teşebbüs etti. Ayrıca gemideki sağlık koşulları, bazı gemilerdeki tıbbi malzemelerin azalmasıyla gittikçe kötüleşiyor. Crumlin; "Bazı durumlarda, yerel Çin makamlarının denizcilerin acil olarak ihtiyaç duyulan hastaneye nakil de dahil olmak üzere tıp uzmanlarına erişimini engellediğine dair haberler duymaktan büyük endişe duyuyoruz" dedi.

60'tan fazla gemi hala bekliyor!

Hafta sonu bekleyişin hafifletileceğine dair söylentilere rağmen, 60'tan fazla gemi hala Çin limanlarında Avustralya kömür kargolarını boşaltmayı bekliyor. Çok sayıda denizci bir yıldan fazla bir süredir ve bazıları 20 ayı aşkındır bu gemilerde bulunuyor.

Uzun vadede Crumlin, Çin'in, pek çok liman devleti gibi, yabancı denizcilere mürettebat değişikliği yapmaları için er ya da geç izinvermek zorunda kalacağını söyledi. Ancak o zamana kadar, gemilerini mürettebat değişikliklerinin devam edebileceği komşu ülkelere yönlendirme yükümlülüğünün denizcilik şirketlerine düştüğünü söyledi.

Çin insani felakete bir dur diyemedi, Avustralya siyaseti denizcinin önüne koydu!

Crumlin; "Çin, Avustralya ile çekişmesini bir kenara bırakıp bu insan yapımı insani felakete bir dur diyemedi. Avustralya da çoğu kez siyaseti mürettebatın refahının önüne koydu. İş gemi sahibi şirketlere kaldı. Biraz büyüklük gösterin ve bu çaresiz insanları gemilerinizden çıkarın." ifadelerini kullandı.

MSC, 9 Şubat'ta, mahsur kalan gemilerden biri olan MSC Anastasia'yı Japonya'ya mürettebat değişikliğini tamamlamak üzere göndermek için anlaşmaya vardı. 4 Şubat'ta gemi, Eylül ayından beri demirlemiş olduğu Çin'in Caofeidian açıklarındaki demir sahasından ayrıldı. Hiroşima Körfezi'ndeki Iwakuni demirleme sahasına vardı ve Japon yetkililerle işbirliği yapılarak görevdeki tüm mürettebat ülkelerine geri gönderilmek üzere gemiden ayrıldı.

Editör: TE Bilişim