İsrail hükümeti, İran'ı Akdeniz kıyı şeridinde ekolojik hasara yol açan petrol sızıntısından sorumlu tutmaya devam ediyor. İsrail, İran ham petrolüyle dolu Emerald isimli bir tankerin Şubat ayı başında sızıntıyı kasten yaptığını iddia ederek olayı ''ekolojik terör'' olarak nitelendirdi. 

Panama Bayraklı Emerald isimli gemi işaret ediliyor!

Çevre Koruma Bakanı Gila Gamliel çarşamba günü verdiği bir brifingde İsrailli müfettişlerin şüpheli listesindeki gemilerin sayısını bir gemiye indirdiğini ve göstergelerin 1-2 Şubat'ta İsrail kıyılarında AIS sistemini kapatan Panama bayraklı aframax tipi gemi olan Emerald adlı bir gemiyi işaret ettiğini açıkladı.

Eski adı Ebn Batuta olan Emerald, adı değiştirilip Marshall Adaları merkezli bir şirkete yeniden kaydolduğu Aralık ayına kadar Libya'nın ulusal tanker şirketine aitti.

1 Şubat'tan 3 Şubat'a kadar AIS sistemi kapalıydı!

Ocak 2021'in ortalarında Emerald, Basra Körfezi'nden Süveyş Kanalı'na doğru yola çıktı. 1 Şubat'ta kanalın kuzey ucundan çıkan gemi AIS sistemini kapatttı. 3 Şubat'ta AIS sistemi Suriye açıklarında bir konumda yeniden aktifleşti.

Pole Star tarafından sağlanan verilerde Emerald isimli geminin  Ocak 29 ile Şubat 6 arasında izlediği rota gösterildi.

Gamliel, Emerald isimli tankerin, ABD ve BM yaptırımlarını ihlal ederek Suriye'ye düzenli petrol sevkiyatı yaptığı bilinen İran'ın, ham petrolünü Suriye rafinerisine teslim ettiğini iddia etti.

Ekolojik terör!

Emerald gemisini bir "korsan gemisi" olarak nitelendiren Gamliel, İran'ı İsrail Münhasır Ekonomik Bölgesi'ne kasıtlı olarak ham petrol bırakarak "ekolojik terör" uygulamakla suçladı.

İsrail kamu yayın kuruluşu Kan, sızıntının "İran'ın bilinen bir ilgisi" olmadığını öne sürerek Gamliel'in değerlendirmesine katılmadığını bildirdi.

3 Mart itibarıyla Emerald'ın, kuzey Basra Körfezi'ne geri döndüğü ve Kuveyt ile İran arasında bir konuma demirlediği bilinmekte.

İddialar Helios Ray saldırısından hemen sonra geldi!

Suçlama, İsrail'in geçtiğimiz Perşembe günü İsrail'e ait araç taşıyıcı Helios Ray'e düzenlenen saldırıdan İran'ın sorumlu olduğu yönündeki iddiaların ardından geldi. Helios Ray, Umman Körfezi'nden geçerken, hem iskele hem de sancak tarafında, su hattının hemen üzerinde yaşanan bir patlamalarla gövdesine ağır hasar almıştı.

Editör: TE Bilişim