Aframax ham petrol tankeri Minerva Helen'in, Akdeniz'e 190 kilometrelik kıyı şeridinin katranla kaplanmasına yol açan petrol sızıntısı olayında baş şüpheli olarak belirlendiği iddia edildi.  Maritime Bulletin isimli haber sitesinde yer alan habere göre 18 Şubat'ta ortaya çıkan sızıntı raporları şüpheli listesinde birkaç tankerin bulunduğu bir sorumlu arayışına yol açtı. İsrail kamu yayın kurumu KAN, 22 Şubat'ta Minerva Helen isimli gemiyi işaret etti.

Ayrıca İsrail'in, uluslararası soruşturmaya zarar verme olasılığı olduğu için çevre felaketiyle ilgili soruşturmaya getirdiği yayın yasağını, tepkiler üzerine bir mahkeme kısmen kaldırdı.

Bölgede seyreden ve şüpheli listesinde olan Minerva Helen isimli geminin muhtemelen Ship-To-Ship (gemiden gemiye yakıt nakli) operasyonlarını yürüttüğü belirtiliyor ve 23 Şubat itibarıyla, Cartagena sularında demirlediği anlaşılıyor. 

Bazı yerel haber kuruluşlarının şüphesi dahi yok!

Yunan şirketi Minerva Marine müdürü, gemilerinin bu kazayla herhangi bir ilgisi olmadığını söylerken İsrail Hükümeti, şüphelilerin isimlerini ifşa eden haberlerin gemi sahiplerinin delilleri yok etmelerine yol açmasıyla sonuçlanmasından korkuyor. Ancak bazı İsrail haber kuruluşlarının, sorumlunun Minerva Helen isimli gemi olduğuna dair şüpheleri dahi olmadığı belirtiliyor.

Temizlenmesi yıllar alacak!

Kuzeyde Hayfa'dan başlayıp, Akka, Tel Aviv ve güneyde Aşkelon'a kadar uzanan kıyı şeridinin tonlarca katranla öbek öbek kaplanması, kuş, balık ve kaplumbağa gibi pek çok canlı türünü öldürürken, ekolojik felakete yol açtı. İsrail Doğa ve Parklar İdaresi'ne göre temizlenmesi aylar ve hatta yıllar alacak.

İsrail petrol sızıntısından Akdeniz'de yasadışı şekilde ham petrol taşıyan gemileri sorumlu tutarken, Greenpeace'in İsrail kolunu yöneten Jonathan Aikhenbaum, "Yayın yasağı, Çevre Koruma Bakanlığı'nın kritik bilgileri kamuoyundan saklama siciline uyuyor" diyerek bir nevi İsrail'in kendisini suçladı.

Filistin ve Lübnan sahillerini de etkileyen çevre felaketi nedeniyle perşembe günü çok fazla katran yutmuş 17 metrelik genç bir balinanın cansız bedeni İsrail'in güneyindeki Nitzanim plajına vurdu. 6 bebek deniz kaplumbağasının da katrandan zehirlenerek öldüğü saptanırken, katrana bulanmış 6'sı müdahaleyle kurtarıldı. 

Binlerce gönüllü plajları temizlemek için seferber oldu!

Haftasonunda binlerce gönüllü plajları temizlemek için seferber oldu. Doğa ve Parklar İdaresi ise temizleme çalışmalarında sağlığın korunması için uygun koruyucu teçhizat gerektiğini, bu yüzden halkın plajlardan uzak durması gerektiğini açıkladı. Hükümet bir sonraki açıklamaya dek sahillerin yüzme, spor ve diğer faaliyetler için kullanılmaması uyarısını yaptı. Uzmanlar, yüzeydeki görünür temizlenmenin yeterli olmayacağı, katran kirlenmesinin görünmeyecek kadar küçük parçacıklarla havaya ve içme suyuna karışarak insan vücuduna girebileceği görüşünde. Bu duruma dikkat çeken Hayfa Üniversitesi Deniz Bilimleri Fakültesi Başkanı Ilana Berman-Frank, enerji kullanım şeklinin değişmesi çağrısı yaptı.

Editör: TE Bilişim