İngiltere Dışişleri Bakanı: İran ile Gemi Takası Yapmayacağız

İngiltere Dışişleri Bakanı Raab, İran'ın İngiliz bandıralı petrol tankerini alıkoymasına ilişkin, "Yasal olarak alıkonulan bir gemiyi, yasa dışı alıkonulan bir gemiyle takas etmeyeceğiz." dedi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, İngiltere bandıralı geminin alıkonulması durumunda hukukun üstünlüğü ve uluslararası kanunlara göre hareket edilmesi gerektiğini söyledi.

Bangkok ziyareti sırasında yaptığı açıklamalarda bir İran gemisinin İngiltere'ye bağlı Cebelitarık yönetimi tarafından durdurulduğuna atıfta bulunan Raab şu ifadeleri kullandı:

"Yasal olarak alıkonulan bir gemiyi, yasa dışı alıkonulan bir gemiyle takas etmeyeceğiz. İran, daha önce reddedilen talebini böyle kabul ettiremez."

Öte yandan Raab, bir tür takas, pazarlık ya da iki gemi arasında bağlantı kurulmasının gündemlerinde olmadığını vurguladı.

Tanker krizi

İngiltere'ye bağlı olan İspanya'nın güneyindeki Cebelitarık özerk yönetimi, geçen ay İran tankerinin Avrupa Birliği'nin (AB) Suriye'ye uyguladığı ambargoları ihlal ettiği gerekçesiyle alıkonulduğunu açıklamıştı.

Tankerin alıkonulmasının İngiltere için "sonuçları olacağı" uyarısında bulunan İran ise, bu açıklamadan kısa bir süre sonra 19 Temmuz'da İngiltere bandıralı bir petrol tankerini alıkoymuştu. 

Editör: TE Bilişim