Lübnan savcılığı Interpol'den 2013 yılında Beyrut limanına amonyak nitrat yükünü getiren Rhosus isimli geminin Rus kaptanı Boris Prokoshev ve geminin armatörü olarak tanımladığı İgor Greşukin için tutuklama emri çıkarmasını istedi. Bunun üzerine Interpol geminin kaptanı ve sahibi için kırmızı bülten yayınladı.

Beyrut Limanı'na geldikten sonra terk edilen gemidenin kargosu, tarihte dünyanın en büyük nükleer olmayan patlamalarından birine neden olmadan önce altı yıl boyunca limandaki bir depoda tutuldu.

7 sene önce Batum’dan yüklenen 3 bin ton amonyum nitrat ile Mozambik’e doğru yola çıkan Rhosus yük gemisinin bir arıza nedeniyle Lübnan limanına uğramak zorunda kaldığı ve burada gemiye birtakım denetimlerden sonra bulunan eksiklikler dolayısıyla el konulduğu biliniyor. 2014 yılından beri Beyrut'ta sahipsiz bir şekilde mahsur kalan geminin sorumluluğunu yükün alıcısı da almadı.

Kırmızı Bülten nedir?

Interpol'ün, üye devletleri suç, suçlu ve tehditler karşısında bilgilendirdiği ve gerektiği zaman yakalama emri talebi ilettiği sekiz ayrı bülten tipi bulunuyor. Bunlar arasında en çok bilineni, bir üye devlet ya da uluslararası mahkeme tarafından aranan kişi veya kişileri yakalama ve talep edilen ülkeye ya da mahkemeye iade etme amacıyla çıkarılan kırmızı bülten. Haklarında kırmızı bülten çıkarılan kişiler ve aranma nedenleri, talebi yapan devletin ya da mahkemelerin aksi yönde bir talebi olmadığı sürece kamuoyu ile paylaşılıyor.

Interpol nedir?

Dünya çapında 190 ülkenin üyeliğiyle güvenlik güçlerinin ve adalet birimlerinin sınır ötesi suçluların yakalanması için ortak hareket etmesini hedefleyen Uluslararası Kriminal Polis Teşkilatı'nın (Interpol) merkezi Fransa'nın Lyon kentinde bulunuyor. Suçla mücadelede istihbarat paylaşımı kurumun temel amaçlarından birisi olmakla birlikte, üye ülkelerdeki bürolar aracılığıyla ortak bir veri tabanında toplanan suç ve suçlu bilgilerine erişim hedefleniyor.

Türkiye'den Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Gümrük Müsteşarlığı; Interpol ile bütünleşik hareket eden kurumlar.

Uluslararası Polis Komisyonu ismiyle 1923 yılında kurulan ve 1956 yılında Interpol ismini alan kuruluşa Türkiye 1930 yılında üye oldu.

Editör: TE Bilişim