İngiltere'nin en büyük konteyner limanı Felixstowe, liman işçilerini temsil eden sendikalarla arabuluculuk görüşmelerinin geçen hafta çıkmaza girmesinin ardından 8 günlük felç edici bir greve gidiyor.

Liman yetkilileri daha fazla müzakere turu düzenlemeyi teklif etti, ancak limanda 1.900 personeli  temsil eden Union the Union masaya geri dönmedi, bunun yerine grevin 21 Ağustos'ta başlayacağını ve “büyük aksamaların” öngörüldüğünü duyurdu.

İngiltere tedarik zinciri boyunca iş yapan büyük armatörler, beklenen aksaklıkları yönetmek için plan yapmaya çalışıyor.

 Maersk, müşterilere verdiği bir tavsiyede şöyle yazıyor: "Grev eyleminin gemi hattı üzerinde önemli bir etkisi olmasını bekliyoruz ve riski ve aksaklığı mümkün olduğunca azaltmak için gemi ortaklarıyla birlikte aktif olarak çalışıyoruz."

 Sendika, İngiltere'deki mevcut yüzde 11,9 perakende enflasyona atıfta bulunarak defalarca limana “makul bir teklif” yapması çağrısında bulundu. Sendika yetkilileri üyelerinin pandemi sırasında limanı çalışır halde tutarken 2021'de yalnızca yüzde 1,4'lük bir ücret artışı aldıklarını söylediler.

Felixstowe ve ana şirketi CK Hutchison Holding'in "her ikisi de çok kârlı" iken, işçi ücretlerinin yetişmediğini vurguluyorlar.  Felixstowe limanı, görüşmeler sona erdikten sonra yaptığı açıklamada, "Bütün çabalarımıza rağmen Unite ile  hala bir anlaşmaya varamadık, hayal kırıklığına uğradık ve üzgünüz" dedi.

“Uniteise limanın iyileştirilmiş teklifini bir kez daha reddetti.  Unite ulusal yetkilisi Robert Morton, İngiliz medyasına verdiği demeçte, "Unite'nin kapısı daha fazla müzakere için açık, ancak şirket, üyelerimizin kabul edebileceği bir teklif sunmadıkça grev eylemi devam edecek" dedi.

 Felixstowe, yıllık hacmi dört milyon TEU'yu aşan İngiltere'ye yapılan tüm ithalatın kabaca yarısını yönetiyor. Büyük konteyner hatlarının çoğu tarafından işletilen Asya rotalarında yer alan Birleşik Krallık  birincil derin limanı. Grevin sadece sekiz gün sürmesi planlanırken, sendika yetkilileri “İngiltere'nin tedarik zincirinde büyük şok dalgaları yaratacağını” tahmin ediyor.

Editör: CAHİT İSTİKBAL