Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline karşılık vermek için ekonomik ve ticari yaptırımları kullanmaya devam eden İngiltere, limanlarından tüm Rus gemilerinin ayrılmasını talep ettiği yönündeki söylentileri doğruladı. Diğer yandan benzer bir hareket, Danimarka'dan İspanya'ya kadar birçok ülkenin acil eylem çağrısı yapmasıyla birlikte Avrupa Birliği'nde de ivme kazanıyor.

Deniz taşımacılığına uygulanan yasak, hava sahaslarının Rusya'ya kapatılması, banka ve finans kuruluşlarına uygulanan yaptırımlar ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i çevreleyen zengin siyasi seçkinlerin mal varlıklarının dondurulması gibi batı ülkeleri tarafından uygulanan bir dizi yaptırımın son adımı oldu. Rusya başta yaptırımların ciddiyetini reddettiyse de batı ülkeleri tarafından uygulanan kısıtlamalar arttıkça ve Rus ekonomisi daha fazla zora girdikçe, Kremlin Pazartesi günü Rus para biriminin değerinde dramatik bir düşüş açıklayarak enflasyon ve faiz oranlarının artmasının zararlı etkisini kabul etti.

''Rus gemilerinin Birleşik Krallık limanlarına girmeye devam etmesi uygun görülmüyor''

Birleşik Krallık Ulaştırmadan Sorumlu Devlet Bakanı Grant Shapps, tüm Birleşik Krallık limanlarının işletmecilerine yazdığı bir mektupta, "Ulaştırma Bakanlığı, Rus gemilerinin Birleşik Krallık limanlarına girmeye devam etmesini uygun görmüyor. Denizcilik sektörü uluslararası ticaretin temelidir ve Rusya'nın ekonomik çıkarlarını kısıtlamak ve Rusya hükümetini sorumlu tutmak için üzerimize düşeni yapmalıyız." ifadelerini kullandı.

Grant Shapps, tüm Birleşik Krallık limanlarına, Rusya ile bağlantılı herhangi bir kişi tarafından sahip olunan, kontrol edilen, kiralanan veya işletilen herhangi bir geminin yanı sıra, Rusya'da kayıtlı ve Rus bayrağı dalgalandıran gemiler ile belirlenmiş kişilerle bağlantılı birine ait herhangi bir gemiye limanları açmama çağrısında bulundu. Pazartesi günü İngiliz Avam Kamarası'nda konuşan Shapps, mektubunun limanları kapatmanın ilk adımı olduğunu söyledi. Bunun yasaklama yasası ile takip edileceği sözünü verdi.

İspanya ve Danimarka limanları kapatmaya hazır!

AB'de, İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares Pazartesi günü yaptığı açıklamada, AB genelinde benzer bir hareketi destekleyen ülkeler arasında olduklarını söyledi. Danimarka dışişleri bakanı Jeppe Kofod gazetecilere verdiği demeçte, çabaların önceki yaptırımları izleyeceğini söyledi. İspanya, Rus gemilerinin limanlarından yasaklanmasını desteklediğini ve AB'deki tüm limanlardan yasaklamak için harekete geçebileceklarini belirtti.

Batı Avrupa'nın en büyük limanı olan Rotterdam Limanı, daha önce Rus ticaretinin liman haciminin yüzde 15'ini oluşturduğunu açıklamıştı. Limanda nakledilen 62 milyon ton malın ve ham petrolün yaklaşık üçte birinin, LNG'nin dörtte birinin ve her bir kömür ve petrol ürününün beşte birinin Rusya'ya yönelik olduğu tahmin ediliyor. Rusya'nın ayrıca Rotterdam üzerinden çelik, bakır, alüminyum ve nikel ihraç ettiği biliniyor.

Editör: TE Bilişim