Birleşik Krallık hükümeti, gemilerin ve limanlarının karbondan arındırılmasına yönelik yeni teknolojileri desteklemek üzere ulusal çapta 27 milyon dolarlık bir yarışma başlattı. 

Finansmanın, yarışmada sunulacak ve işlevselliği kanıtlanmış prototip gemilerin ve liman altyapısının geliştirilmesi için kullanılması hedefleniyor. Yarışmada, elektrikli teknelerden hidrojen altyapısına sahip limanlara kadar karbondan arınmaya yönelik farklı projelerin sunulacağı belirtiliyor.

Ülkenin deniz taşımacılığını sonsuza kadar değiştireceğiz!

Ulaştırma Bakanı Grant Shapps, "Gururlu bir gemi inşa geçmişine sahibiz. Endüstri ile birlikte, geleceğin yeniliklerini geliştirmeye ve sıfır karbon hedefimize ulaşmaya kararlıyız. Elektrikli teknelerden hidrojen altyapısına sahip limanlara kadar, bu ülkenin deniz taşımacılığını sonsuza kadar değiştireceğiz." ifadelerini kullandı.

Denizcilik Bakanı Robert Courts yarışmayı, eğlence tekneleri ve açık deniz rüzgarı olmak üzere denizciliğe bitişik iki sektörde karbon sıfıra ulaşmak için hükümet tarafından finanse edilen iki projenin resmen başlatılmasından önce doğruladı. Eğlence tekneleri ve yatlar Birleşik Krallık'ın yıllık ihracat geliri olarak yaklaşık 2,2 milyar dolar değerinde ve sektör ülke çapında yaklaşık 40.000 kişiyi istihdam etmekte.

Carbon Trust'ın CEO'su Tom Delay; "Eğlence amaçlı denizcilik sektörü çok çeşitli gemi türlerini kapsamaktadır ve üstesinden gelinmesi gereken benzersiz zorluklar vardır. Düşük karbon teknolojileri için hedeflenen inovasyon desteği, sektörler arası işbirliği ve finansal müdahalenin bir kombinasyonuna ihtiyaç duyacaktır. " ifadelerini kullandı.

Ayrıca, Offshore Renewable Energy (ORE) Catapult ve Workboat Association ortaklığında geliştirilen offshore rüzgar sektörü projesinde, Kuzey Denizi açık deniz rüzgâr sektöründe çalışan tüm operasyonel ve bakım gemilerinin 2025 yılına kadar sıfır emisyonlu gemilerle değiştirilmesinin önündeki engelleri kaldırmak için endüstri ortakları bir araya gelecek. ORE Catapult CEO'su Andrew Jamieson, "Bu proje paydaşların, açık deniz rüzgar ve denizcilik endüstrilerinin operasyonlarını karbonsuzlaştırma kararlılığında birleştiğini açıklığa kavuşturacak.'' dedi. 

Editör: TE Bilişim