Marshall Adaları ve Solomon Adaları  deniz taşımacılığından kaynaklanan emisyonlar için gemilerden ton başına CO2’ye 100 Dolarlık vergi alınması için IMO’ya öneride bulundu. Sera gazı emisyonları için vergi uygulandığı takdirde, deniz taşımacılığı sektörüne yönelik şimdiye kadar uygulanan ilk piyasa bazlı önlem olacak.

IMO gemilerden kaynaklanan sera gazı emisyonlarına 100 dolarlık bir vergi getirilmesi çağrısı ile karşı karşıya!

Marshall Adaları ve Solomon Adaları IMO’ya 2025 yılına kadar deniz taşımacılığı şirketleri tarafından gemilerinin yaydığı CO2 ton başına 100 Dolar ücretlendirme konusunda önemli bir teklifte bulundu. Haziran ayında yapılacak olan IMO’nun Deniz Çevresini Koruma Komitesine Marshall Adaları ve Solomon Adaları bu konuda öneride bulundu.

Bu öneride zorunlu ve küresel bir sera gazı emisyon vergisi konulması ve 2025 yılına kadar ton başına karbondioksit için 100 USD’lik bir başlangıç vergisi ile başlanması talep edilmekle birlikte, bu fiyatın her beş yıllık dönemde gözden geçirilmesi teklif ediliyor. Verginin en iyi toplanma yönteminin bunker (yakıt tedariki) üzerinden olacağı yönünde bir fikir birliği bulunmakta.

Yine aynı öneride hiçbir gemiye ayrıcalık yapılmaması konusu da bulunuyor. Fosil yakıt kullanan tüm bayraklara tabi gemilerden bu verginin bunker noktalarında eşit olarak alınması öneriliyor.

Haziran ayındaki MEPC 76 toplantısında değerlendirme talebi!

Marshall Adaları’nın Fiji Büyükelçisi Albon Ishoda, “Hükümetlerin bu öneriyi Haziran ayındaki MEPC 76 toplantısında değerlendirmesini talep ediyor. Bu önerideki yaklaşımın sektörde konuya ilişkin hızlandırıcı bir etki yaratacağını ve sektöre açık bir sinyal vereceğini, aynı zamanda da karbondan arındırılmış marine yakıt ve teknolojilerinin, mevcut emisyon temelli teknoloji seçenekleriyle rekabet edebilir hale getirilmesine de yardımcı olacağını belirtmiştir.'' ifadelerini kullanarak fonların çoğunun, iklim değişikliğine uyum sağlama ve emisyon azaltma ihtiyaçlarını karşılamak konusunda Marshall Adaları ve Solomon Adaları gibi yetersiz kalabilecek ülkelere yardım etmeye ayrılacağını söyledi. Fonların diğer kısmının ise IMO’nun yetkisi altında yönetilen yeni teknolojilerin ve yakıtların araştırma, geliştirme ve dağıtımını desteklemeye gideceği belirtiliyor.

Önerilen 100 dolarlık vergi, Avrupa Birliği’nin mevcut karbon fiyatından daha yüksek. Ancak AB'nin belirlediği CO2 başına yaklaşık 40 € (47,90 $) fiyat deniz taşımacılığını içermiyor.

Marshall Adaları ve Solomon Adaları, dönüşümsel bir değişikliğin gerçekleşmesi için 2030 yılına kadar CO2 başına 250-300 Dolar’lık bir vergi gerekeceğini ancak başlangıçta kademeli olarak artırılmasında fayda olduğunu belirtmekte.

Mevzu teklif, IMO’nun Nisan 2018’de ilk sera gazı stratejisini kabul ettiğinden bu yana ilk pazara dayalı deniz taşımacılığı vergi teklifi oldu. Karbon vergisi, yakıt vergisi ve emisyon ticaret programları gibi farklı biçimlerde ortaya çıkan pazar bazlı önlemler, emisyonları azaltmadaki en etkili araçlarından biri olarak kabul edilmekte.

Yılda 91,9 milyar dolarlık bir gelir elde edilecek!

IMO’nun sera gazı araştırması, 2018 yılında uluslararası deniz taşımacılığının gemi kaynaklı emisyonlarının 919 milyon ton CO2 olduğunu tahmin etmişti. Önerilen vergi tüm gemilere uygulanırsa, 2018 emisyon seviyelerine dayalı olarak yılda 91,9 milyar dolarlık bir gelir ortaya çıkacak. 

Gelirlerin çoğu iklim değişikliğinden en çok etkilenecek ülkelere aktarılacak!

Bu sera gazı vergisinin “Principle of Polluter Pays (PPP)” kapsamında getirilmesi önerilmekte ve gelirlerin iklim değişikliğinden en çok etkilenecek ve bu değişikliklere karşı tedbir almakta yetersiz kalacak ülkelere aktarılması gerektiği belirtilmekte. Bununla birlikte, elde edilecek gelirlerin 33%’ü kadar bir kısmının da deniz taşımacılığının dekarbonizasyonu için yapılacak Ar-Geçalışmaları için bir fona gönderilmesi talep edilmekte. Ortaya çıkan işlem maliyetleri için 16%'lık bir bölüm oluşturulacak ve hem liman hem de bayrak devletleri için gelirlerin tahsilatı ve ödemelerde kullanılacak. 

Kaynak: Anastassios Adamopoulos, https://lloydslist.maritimeintelligence./

Editör: TE Bilişim