Bazı denizcilik kuruluşları, mürettebat değişikliği krizinden etkilenen denizci sayısında, yeni değişkenlerden sonra hükümetler tarafından uygulanan seyahat kısıtlamaları nedeniyle yaşanan artıştan endişe duyulduğunu vurgulayarak denizcilere öncelikli aşı sağlanması konusunda baskı kuruyor.

200.000 denizci mürettebat değişikliği krizinden muzdarip!

En son yapılan analiz 200.000 denizcinin şu anda mürettebat değişikliği krizinden etkilendiğini gösteriyor. Belirtilen bu rakam, krizin en tepe noktasında 400.000 denizcinin gemide mahsur kaldığı düşünüldüğünde yarı yarıya bir azalmayı işaret ediyor.

Bununla birlikte hükümetlerin, mutasyona uğrayan Covid-19 varyantları nedeniyle daha sıkı sınır kontrolü ile seyahat kısıtlamalarını yeniden uygulamaya koyarak, mürettebatların gemilere ve gemilerden karaya transferini zorlaştırdığının altı çiziliyor.

Hükümetler korumacı konumlarından ayrılmadıkça mürettebat krizinin tekrar kontrolden çıkabileceği öngörülüyor.

Denizciler ''gecikmeksizin'' kilit işçiler olarak tanınmaya çağırılıyor!

Şimdiye kadar, yalnızca 55 ülke ve Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün (IMO) iki ortak üyesi, denizcileri kilit işçiler olarak ilan etti. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), Aralık 2020'deki dönüm noktası niteliğindeki bir kararda, 2006 tarihli Denizcilik Çalışma Sözleşmesi kapsamında uluslararası hukukta belirtildiği üzere hükümetlerin denizcilerin haklarını korumada başarısız olduklarını tespit etti. BM, devletleri, denizcileri ''gecikmeksizin'' kilit işçiler olarak tanımaya çağırdı.

Denizciler için öncelikli aşı sağlama konusundaki endişeler de denizcilik kuruluşlarının çare bulmaya çalıştığı diğer bir konu. Bazı ülkeler tarafından kabul edilen aşı pasaportları, gelişmekte olan ülkelerden gelen denizcilerin en erken temmuz ayına kadar aşılanma fırsatına sahip olma ihtimalini düşürmesi nedeniyle, mürettebat değişikliği krzinin çözülmesinin önünde potansiyel bir engel oluştuğu belirtiliyor.

IMO genel sekreteri Kitack Lim, geçen hafta yaptığı açıklamada, "Hükümetlere ulusal Covid-19 aşılama programlarında denizcilere öncelik vermelerini tavsiye ediyorum." ifadelerini kullandı.

Kriz çözülmedi, ancak daha yönetilebilir bir durumda!

Uluslararası Deniz Ticaret Odası (ICS) genel sekreteri Guy Platten; “Mürettebat değişikliği krizi çözülmedi, ancak daha yönetilebilir bir duruma geldi. Bununla birlikte, hükümetler tarafından mutasyona uğramış yeni Covid-19 varyantlarına yanıt olarak uygulanan ve artış gösteren seyahat kısıtlamaları konusunda büyük bir endişe var. Denizciler kilit işçiler olarak tanınmalıdır. Kriz hala devam ediyor ve çabalarımızdan vazgeçmeyeceğiz.'' dedi.

Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu Genel Sekreteri Stephen Cotton; “Kesin gerçek şu ki, yalnızca birkaç ülke denizcilere gerçekten kilit işçi statüsü vererek onlara hak ettikleri saygıyı gösterdi. Hükümetler 12 aydan fazla süredir bulundukları korumacı pozisyonlardan ayrılmadıkça ve denizcilere serbest dolaşımın yanında aşılar için öncelik tanımadıkça, durum ne yazık ki tekrar kontrolden çıkabilir.'' dedi.

Geçtiğimiz ay denizcilik sektöründe önemli bir ülke olan Rusya, denizcileri kilit işçiler olarak tanıyarak onları Covid-19'a karşı öncelikli olarak aşılamaya başladı. Cuma günü Filipinli denizcilerin öncelikli aşılanmaları konusundaki uygulamalar hızlandırıldı.

Singapur'da18.000'den fazla denizci aşılandı!

Aşılar için denizcilik sektöründe çalışan personele öncelik veren ilk ülkelerden biri olan Singapur'da, geçtiğimiz ğerşembe günü 18.000'den fazla denizcilik personeli her iki Covid-19 dozunu da aldı.

İngiltere denizcilere karantina uygulamasını kaldırdı!

İngiltere hükümeti geçen hafta, ülkeye giren tüm denizcilere karantina uygulamaksızın izin vermeye karar verdi. Denizciler artık gemilerine katılmak, kıyı izni almak ve/veya 10 gün karantina altında beklemeksizin, varışlarından sonra Covid-19 için test edilmeden evlerine dönmek üzere İngiltere'ye girebilmekteler.

Editör: TE Bilişim