RTI International ve Çevre Savunma Fonu (EDF) tarafından hazırlanan yeni bir rapora göre, emisyonları azaltmak için somut adımlar atılmazsa, iklim değişikliği her yıl nakliye için 25 milyar dolarlık zarara yol açma potansiyeline sahip.

Rapor, küresel denizcilik ve liman endüstrisinin, iklim değişikliğinin etkileri nedeniyle büyük altyapı hasarına ve ticaret kesintilerine karşı hassas olduğunu öne sürüyor. Rapora göre iklim değişikliği, liman altyapısında 2100 yılına kadar yaklaşık 18 milyar dolara ulaşabilecek yıllık hasara neden olma potansiyeline sahip. Ayrıca fırtına kaynaklı liman aksaklıkları bu miktara her yıl 7,5 milyar dolar daha ekleyebilir.

Rapora göre, iklim değişikliği nedeniyle gelecekte oluşacak bu ek maliyetler, konteyner limanı sektörü için 2019'daki toplam yıllık net kazançlara kabaca eşdeğer.

''İklim değişikliğinin uluslararası denizcilik için önemli sonuçları olacaktır!''

EDF'nin Küresel Taşımacılık ekibinin kıdemli yöneticisi Marie Hubatova, iklim çöküşü karşısında, ancak denizcilik endüstrisinin harekete geçme fırsatı olduğunu söyleyerek; “COVID-19 salgını limanlarımızı ve küresel tedarik zincirini kriz moduna soktuğu gibi, iklim değişikliğinin uluslararası denizcilik için önemli sonuçları olacaktır.'' ifadelrini kullandı. Hubatova, Denizcilik liderlerinin emisyonları azaltmak ve sıfır karbonlu yakıtlara yatırım yapmak için adım atarak, maliyetli sonuçlardan kaçınmaya ve kritik denizcilik endüstrisi için daha sürdürülebilir bir gelecek inşa etmeye yardımcı olabileceğini de sözlerine ekledi.

Küresel ticaretin 2100'de 120 milyar tona ulaşması bekleniyor!

EDF raporu, uluslararası denizciliğin son çeyrek yüzyılda muazzam bir şekilde büyüdüğünü ve yıllık ticaret hacminin iki katından fazla arttığını işaret ediyor. Deniz taşımacılığının geleneksel yakıtlara bağımlı olarak büyümesi nedeniyle, endüstri, şu anda ulaşımdan kaynaklanan küresel emisyonların yaklaşık yüzde 20'sini oluşturan büyük bir sera gazı (GHG) yayıcı haline geldi. Diğer yandan iklim değişikliğinin bir etkisi olan deniz seviyesi yükselmeleri, fırtınalardaki artış ve iç su baskınları, denizcilik altyapısı ve operasyonları için doğrudan tehdit oluşturuyor.

Deniz yoluyla taşınan malların hacminde bir artış anlamına gelen gelecekte küresel ticaretin büyümesi beklenirken, iklim değişikliği deniz ticareti hacmi için büyük bir risk olarak ortaya çıkıyor. Sabit bir büyüme oranı varsayıldığında, küresel ticaretin 2100'de 120 milyar tona ulaşması bekleniyor. En kötü iklim senaryosu altında, bu büyüme yaklaşık yüzde 10 oranında ksintiye uğrayabilir.

RTI'den George Van Houtven, “Raporumuz, iklim değişikliğinin uluslararası denizcilik üzerindeki gerçek ekonomik maliyetinin bir resmini çizmek için mevcut en iyi bilgileri kullanıyor olsa da, gerçek şu ki bu rakamlar, sonuçların toplam ölçeğini muhtemelen hafife alıyor.” dedi.

Diğer yandan birçok denizcilik lideri, 2030 yılına kadar ticari olarak uygun sıfır emisyonlu gemilerin geliştirilmesini ve konuşlandırılmasını amaçlayan Sıfıra Geçiş Koalisyonu aracılığıyla bir iklim eylem çağrısını onayladı.

Editör: TE Bilişim