Çin Başbakanı Li Keqiang: “İhracatı teşvik için kur ya da ticaret savaşı çıkarma niyetimiz yok”

Çin Başbakanı Li Keqiang, Çin ve ABD arasındaki ilişkilerin günden güne derinleştiğine dikkat çekerek, Çin'in ihracatı teşvik için "kur savaşı" ya da "ticaret savaşı" çıkarma niyeti bulunmadığını açıkladı.
Çin-ABD Stratejik ve Ekonomik Diyaloğu dolayısı Pekin'de bulunan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Maliye Bakanı Jacop Lew ile görüşen Başbakan Li Keqiang, iki ülke arasındaki işbirliği ve çıkar ilişkilerinin durmaksızın derinleştiğini, ortak çıkarların fikir ayrılıklarından büyük olduğunu dile getirdi.

Çin tarafının ABD tarafıyla üst düzey teması korumak istediğini belirten Li Keqiang, iki tarafın Stratejik ve Ekonomik Diyalog mekanizmasından faydalanmak suretiyle stratejik karşılıklı güveni arttırması ve işbirliği kanalını geliştirmesi gerektiğini söyledi.

Böylece yalnızca iki ülke halklarına değil, tüm dünyada barış, istikrar ve refaha katkı sağlayacağını dile getiren Li Keqiang, Çin-ABD ticaret ilişkilerinin günden güne sıkılaştığını, geçen yıl karşılıklı ticaret ve yatırımların rekor kırdığını, bunun yanı sıra Çin'in ilk kez ABD'nin en büyük ticaret ortağı haline geldiğini belirtti.

İkili işbirliği ölçeğinin büyüklüğü göz önüne alındığında işbirliği sürecinde bazı sorunların ortaya çıkmasının son derece normal olduğuna dikkat çeken Li Keqiang, önemli olanın büyük resmi görüp ticari anlaşmazlıkların uygun şekilde ele alınması olduğunu dile getirdi.

Li Keqiang, renminbinin değer kaybetmesi için temel olmadığını belirterek, Çin'in ihracatı teşvik için "kur savaşı" ya da "ticaret savaşı" çıkarma niyeti bulunmadığını ve renminbi kurunu makul seviyede tutma kabiliyetine sahip olduğunu kaydetti.

Çin Uluslararası Radyosu (CRI)
Editör: TE Bilişim