ICS, yeni COVID-19 mutasyonlarına önlem alarak seyahatleri bir kez daha kısıtlayan hükümetlerin, denizcilerin küresel tedarik zincirinde oynadıkları hayati rolü tanımalarını talep ediyor.

Uluslararası Deniz Ticaret Odası, denizcilerin tüm dünya ülkelerine COVID-19 ile mücadelede hayati önem taşıyan sağlık ve kişisel koruyucu ekipman (PPE) gibi tıbbi malzemeler de dahil olmak üzere hayati önem taşıyan ürünler tedarik etmelerindeki önemini vurguluyor.

ICS Genel Sekreteri Guy Platten, "Aşının ve sağlık ekipmanlarının dünyanın her yerine nakledilmesinden sorumlu olan denizcilerin aşılanmasının faydaları açıkça görülmelidir. Hükümetler denizcileri kilit işçiler olarak tanımalı ve onlara aşı için öncelikli erişim sağlamalıdır. Küresel ticareti ve tedarik zincirini sürdürmek istiyorsak, denizciler aşı kuyruğunun arkasına yerleştirilmemelidir.'' ifadelerini kullandı.

ICS, gemiciliğin doğası gereği aşı gereksinimi doğurduğunu da vurguladı. Ortalama bir gemide en az üç milletten oluşan bir mürettebat var. Tüm denizciler için aşılara öncelikli erişim ve Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) tavsiyeleri doğrultusunda açık 'aşı pasaportu' protokolleri, küresel ticaretin sürdürülmesi için hayati önem taşıyor.

Brezilya, Güney Afrika ve Birleşik Krallık'ta yeni COVID-19 varyantları nedeniyle küresel olarak daha sıkı mürettebat değişikliği kısıtlamaları uygulanmasıyla birlikte ICS, 2020'de karşılaşılan zorlukların denizciler için önümüzdeki aylarda daha da ağırlaşacağından korkuyor.

ICS, hükümetlere denizcilerin hastalığa denizde yakalandıklarını hatırlatmaya çalışıyor. Gemi güvenliği, mürettebat yorgunluğu ve sağlık hizmetlerine erişim konusundaki endişelerini dile getirerek hükümetlerin desteğini beklediğini açıklayan ICS, denizcilerin kilit işçiler olarak tanınmasına rağmen aşılar için öncelik verilmediği takdirde, yeni kısıtlamalarla da birlikte, virüsün yayılmasını yeniden kontrol altına almak ve hafifletmek için önlemler alındıkça denizciler için durumun daha da kötüye gideceğinden endişe duyuyor.

Editör: TE Bilişim