Hindistan Maliye Bakanlığı 2021 mali yılı bütçesini açıkladı. Açıklamada ülkenin denizcilik sektörünün ihtiyaç duyulan desteği alacağı belirtildi. Ancak, denizcilik sektörüne ayrılan desteklerde büyük payı alan gemi geri dönüşüm sektörü oldu. Bunun yanında geçen hafta, Hindistan Maliye Bakanı Nirmala Sitharaman, ülkenin gemi geri dönüşüm kapasitesinin 2024 yılına kadar ikiye katlanacağını açıkladı. Ayrıca, Hindistan hükümeti tarafından Japonya ve AB ülkelerinden daha fazla gemiyi kazanmak için gösterilen artan çabalara da vurgu yaptı.

Diğer birçok Güney Asya ülkesi gibi, Hindistan da gemi söküm ve geri dönüşüm endüstrisinde lider bir konum oluşturmayı hedefliyor. Yabancı gemilerle çalışabilmek için düzinelerce Hint gemi söküm tesisi, Hong Kong Gemi Geri Dönüşümü Sözleşmesi'ne (HKC) katıldı. Sözleşme uygulandıktan sonra, Hindistan'daki Alang tersanesinde yaklaşık 90 gemi geri dönüşüm tesisi HKC uyumlu sertifikalar aldı.

Hindistan küresel gemi geri dönüşüm kapasitesinin yüzde 50'sini ele geçirmek istiyor!

Hindistan Limanlar, Denizcilik ve Su Yolları Bakanı Mansukh Mandaviya geçtiğimiz günlerde Hindistan'ın küresel gemi geri dönüşüm kapasitesinin yüzde 50'sini ele geçirme konusundaki iddialı planını açıkladı. Şu anki payının ise yüzde 30 civarında olduğunun altı çizildi. Hindistan yılda yaklaşık yedi milyon GT değerinde gemi sökmekte. Hindistan'ı yılda 6,8 milyon GT gemi söküm faaliyetleri gösteren Bangladeş izliyor. Pakistan 3,7 milyon GT ile üçüncü sıradayken 3,4 milyon GT ile Çin dördüncü sırada yer alıyor.

Mandaviya, "Bu dört ülke, küresel olarak gemi söküm kapasiteinin yüzde 90'ını oluşturuyor. Hindistan, [HKC] 'yi onayladıktan sonra birçok ülke buraya gemi göndermeye başlyacağı için Hindistan bu küresel payın yüzde 50'sine sahip olacak.'' dedi. Mandaviya, dünyanın en büyük gemi söküm merkezi olan Alang'ın Hindistan'ın bu alandaki başarısına öncülük etmesini umuyor.

Editör: TE Bilişim