USS THEODORE ROOSEVELT (AA) - Pekin yönetiminin Güney Çin Denizi'nde suni adalar inşa etmesi nedeniyle  gerilim yaşanırken ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, bölgedeki Amerikan uçak gemisi USS Theodore Roosevelt'i ziyaret etti. 

Asyalı savunma bakanlarıyla temaslarda bulunmak üzere Malezya'da bulunan Carter, iki günlük ziyaretini, ABD'nin, Pekin yönetiminin Güney Çin Denizi'ndeki hak iddialarını ölçüsüz bulduğuna ilişkin görüşünü güçlendirme fırsatına dönüştürdü. USS Theodore Roosevelt'i ziyaret eden Carter, istikrarın korunmasını isteyen ülkeleri desteklemek için, ABD'nin bölgedeki güçlü donanma mevcudiyetini devam ettireceğinin işaretini verdi. 

 USS Theodore Roosevelt'e, Malezya'nın doğusundaki Sabah eyaletindeki bir üsten kalkan V-22 Osprey tipi uçakla giden Carter'a, Malezya Savunma Bakanı Hişamuddin Hüseyin de eşlik etti. 

ABD Savunma Bakanlığı yetkilileri, bölgede ABD'ye ait çok sayıda deniz unsuru bulunduğunu, bu nedenle Carter'ın uçak gemisine gitmesinin "çok normal" olduğunu açıklasa da, USS Theodore Roosevelt'in konumu ve bölgede artan gerilim, dikkatleri bu ziyarete çekti.

Carter ve Hüseyin'in, USS Theodore Roosevelt'te, savaş uçağı operasyonlarını yerinde incelemesi ve donanma yetkililerinden son dönemdeki manevralar konusunda bilgi almaları bekleniyor. 

Malezya, Güney Çin Denizi'nde hak iddia eden ve Pekin yönetiminin suni ada inşasına karşı çıkan bölge ülkeleri arasında yer alıyor. Pentagon'un Malezya ile, ABD savaş uçaklarının Sabah'taki donanma üssüne daha düzenli erişimi için anlaşmalar yapmak istediği de belirtiliyor. 

Çin, geçen yıl Güney Çin Denizi'nde uçaklar için pistlerin yapılabileceği ve gemilerin demirleyebileceği büyüklükte suni adalar inşa etmeye başlamış, ABD ve Japonya, askeri anlamda ulaşacağı alanın genişleyeceği ve diğer ülkelerin denizdeki hareketini kısıtlayacağı gerekçesiyle Pekin yönetiminin bu hamlesine tepki göstermişti. Pekin yönetiminin faaliyetlerinden rahatsız bir diğer bölge ülkesi Filipinler de Çin'in hamlesini Lahey'deki Uluslararası Deniz Hukuku Mahkemesi'ne taşımıştı.

Çin, adalar üzerinde egemenlik iddia ediyor ve başka ülkelere ait gemilerin adalara 12 deniz milinden fazla yaklaşmaması gerektiğini savunuyor. 

Editör: TE Bilişim