ABD Donanması'nın liderliğini takiben, Fransız Donanması yakında nokta savunması için lazer tabanlı bir anti-drone sistemini test etmeye başlayacak.

Silahlı veya bomba yüklü insansız hava araçları, modern çatışmalarda, özellikle de son dönemlerde Yemen İç Savaşı'nda önemli bir rol oynamıştır. Fransız savunma şirketi CILAS, bu tehditlere karşı koymanın bir yolu olarak HELMA-P lazer platformunu geliştirdi. Uçuş halindeki dronları takip eden sistem iki kilovatlık küçük bir lazerle dronları etkisiz hale getirmek üzere tasarlandı. Bir kişinin kontrol edebildiği sistemin yaklaşık yarım deniz mili etkili menzile sahip olduğu belirtilmekte.

CILAS, lazer sistemini geçen yıldan beri Fransa'daki hedef insansız hava araçları üzerinde test ediyor. Son denemelerin 7 Temmuz'da tamamlanmasının ardından, Fransız Silahlı Kuvvetleri Bakanı Florence Parly, sistemin bir Fransız Donanması gemisinde test edilmesinin zamanının geldiğini belirtti.

Marine Nationale yapılan açıklamada, HELMA-P taretinin karada kabiliyetini gösterdiğini ve 2022'de donanma gemilerinden birinde konuşlandırılacağı açıklandı.

Donanmanın lazer silahlarıyla savaş gemilerinin çok yüksek bilgi işlem gücü, alan, yeterli enerji ve yeterli soğutma kapasitesine sahip olduğu için ilgilendiği belirtiliyor. Marine Nationale, deneme için seçilen geminin adını vermedi, ancak duyuruda paylaşılan bir fotoğraf, Horizon sınıfı hava savunma fırkateynlerinin ilki olan FS Forbin'i işaret etti.

ABD Donanması ise USS Ponce'de daha güçlü bir anti-drone lazer sistemi olan LaWS'yi test etti. Alman Donanması ayrıca Rheinmetall tarafından sağlanan teknolojiyle 20 kW lazeri test ediyor ve bir sonraki adım olarak fırkateyn Sachsen'de bir yıl sürecek deneme aşaması olacağı açıklandı.

Editör: TE Bilişim