Geçen hafta, rüzgar çiftliği kurulumu karşıtı bir harekete destek olmak üzere koordineli bir şekilde yürütülen sosyal medya kampanyasının ardından, Fransız balıkçı teknelerinden oluşan bir filo, yakın gelecekte kurulumuna başlanacak olan Saint-Brieuc rüzgar çiftliğine yakın bir konumda açık deniz destek gemisi Aethra'yı ablukaya aldı.

Elektrik kabloları üzerinde onarım çalışmaları yürütüyordu!

Brittany kıyılarında Ablukaya alınan Aethra isimli açık deniz destek gemisi, gelecekte kurulacak rüzgar çiftliğini kıyı şebekesine bağlamak için elektrik kabloları üzerinde onarım çalışmaları yürütüyordu. Aethra'dan yapılan ihbar üzerine Fransız denizcilik ajansı Premar Atlantique, devriye botu Trieux ve Marine Nationale eğitim gemisi Lion'u olay yerine yönlendirdi.

Balıkçı filosu Çatışmayı Önleme Tüzüğü'nü ihlal etti!

Müdahale ekipleri, toplanan balıkçı filosunun, belirlenmiş çalışma alanına izinsiz girmek, operasyon yapan geminin 500 metre yakınına yaklaşmak, geminin yakınında tehlikeli manevralar yaparak Çatışmayı Önleme Tüzüğü'nü (COLREG) ihlal etmek, gemiye imdat fişekleri fırlatmak ve Aethra'ya karşı sözlü taciz ve sabotaj tehdidinde bulunmak gibi yasa dışı eylemlerde bulunduğunu tespit etti.

Aethra görevini geçici olarak durdurdu!

Balıkçı gemileriyle çevrili OSV Aethra'nın kaptanı, tansiyonu düşürmek ve mürettebatını korumak için işi durdurmaya ve olay yerinden geçici olarak ayrılmaya karar verdi. Protestoya katılan balıkçılar rıhtıma döndüklerinde deniz polisi soruşturma tugayına bağlı memurlar tarafından karşılandı. Brest denizcilik savcılığı, iddia edilen ihlallerle ilgili ilk duruşmalarına başladı.

Brittany'deki ilk açık deniz rüzgar çiftliği!

500 MW'lık Saint-Brieuc kurulumu, Iberdrola'nın Brittany'deki ilk açık deniz rüzgar çiftliği olacak. Van Oord, WTIV Aeolus'u kullanarak kazık ve türbin kurulumunu gerçekleştirmek üzere sözleşme imzaladı ve Iberdrola'nın denizcilik yan kuruluşu denizaltı kablo kurulumunu yürütüyor. Diğer yandan bölgede balıkçılığın devam edebilmesi için tüm kabloların gömüleceği belirtiliyor.

Yerel balıkçılar ise 62 türbinli projenin birinci sınıf bir deniz tarağı avlanma alanına erişimi yok edeceğine inanıyor. Balıkçılar, çiftliğin tamamlanmasını önlemek için gerekirse gemilerle "benzeri görülmemiş çatışmalara" girmekle tehdit ettiler. Aralık ayında, Fransa Devlet Konseyi balıkçı grupları tarafından açılan bir davada projenin devam etmesinin önünü açmıştı.

Iberdrola ise, rüzgar çiftliğinin körfezdeki en kazançlı deniz tarağı avlama alanından uzakta olduğunu ve türbin sıraları arasında balıkçılığa izin verileceğini iddia ediyor.

Editör: TE Bilişim