Times of India'ya göre Ever Given adlı mega konteyner gemisinin Hint uyruklu 25 kişilik mürettebatı Mısır'da uzun süre tutuklu kalabilir. Maritime Executive isimli haber sitesinde yer alan habere göre mürettebatın, kanalı altı gün kapatan ve küresel ticareti milyarlarca dolar aksatan Süveyş Kanalı'ndaki kazayla bağlantılı olarak cezai suçlamalara maruz kalma olasılığı var.

''Yalnız değiller ve gerektiğinde onları ne şekilde olursa olsun destekleyeceğiz''

Hintli denizcilik sektörü kaynakları mürettebatın günah keçisi olmasından çekindiklerini belirtirken, Hindistan Deniz İşçileri Sendikası (NUSI) Başkanı Abdulgani Serang'a göre, her ne kadar 25 kişilik mürettebatın sağlığı iyi olsa da denizciler yaşanan kazadan dolayı stres altında. Serang, "Yalnız değiller ve gerektiğinde onları ne şekilde olursa olsun destekleyeceğiz." ifadelerini kullandı.

Mısır hükümetinin baş müfettişi Kaptan Sayed Sheasha çarşamba günü Reuters'e verdiği demeçte Ever Given'in kaptanının soruşturmada tam olarak işbirliği yaptığını açıklamıştı.

Ever Given'ın sigortacısı büyük zarara hazırlanıyor!

Karaya oturarak kanalın tıkanmasına yol açan kaza soruşturması üzerindeki baskının yüksek olduğu belirtiliyor. Süveyş Kanalı Otoritesi başkanı, kazadan kaynaklanan toplam ekonomik zararın yaklaşık 1 milyar dolar olduğunu tahmin etmekte. Etkilenen deniz taşımacılığı kayıplarının sigorta ve dava yoluyla telafi edilmeye çalışacağı bildirildi. Ever Given'in sigorta şirketi Lloyd's of London, yaklaşık 100 milyon dolar tutarında "büyük zarara" hazırlanıyor.

''Ticari anlaşmazlıkların yıllarca sürmesi bekleniyor!''

Süveyş Kanalı'ndaki trafik halihazırda tam kapasiteye geri döndü ve yirmi dört saat çalışmakta ancak kanalın tıkanmasına yol açan kaza ile ilgili ticari anlaşmazlıkların yıllarca sürmesi bekleniyor. Ever Given isimli geminin ise seyrine engel olmayacak derece hafif hasarlar aldığı belirtiliyor.

Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu'na göre, Mısır'da sorunlu gemilerde bulunan diğer denizciler, bazen yıllarca ev hapsine eşdeğer bir şekilde gemilerinde mahsur bırakıldılar. Örneğin, Mohammad Aisha isimli denizcinin, 2017'de MV Aman isimli feeder konteyner gemisinde ikinci kaptan olmak üzere anlaştığı, ancak o tarihten itibaren ''adli muhafız'' olarak atandığı için terk edilmiş gemiden ayrılamadığı belirtiliyor. 2017 Temmuz'da gemi Mısır Süveyş kentinde demir attı ve yaklaşık dört yıl boyunca orada kaldı. Mürettebatın çoğunun 2019'da gemiyi terk ettiği ve Aisha'nın geminin kaptanı, çarkçısı, aşçısı ve gemicisi olarak gemiyi tek başına idare etmek zorunda kaldığı anlaşıldı. Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu'na (ITF) göre, Aisha, kendisini geminin adli muhafızı olarak atayan yerel bir mahkeme emri uyarınca gemiye yasal olarak bağlı. Yiyecek ve su almak için ara sıra kıyıya yüzmek dışında, terk edilmiş gemi müzayedede satılıncaya kadar gemide kalmak durumunda.

Aisha, yerel bir mahkeme kararıyla Mısır'da mahsur kalan tek denizci de değil. ITF ayrıca gemi sahibi şirketin gemiyi ve mürettebatını terk ettiği ve Haziran 2020'nin sonundan bu yana borçları nedeniyle Adabiya limanında tutulan Panama bayraklı MV Kenan Mete’nin kaptanının aylarca hayatından endişe ederek tek başına mahsur kaldığı gemisinden kurutulduğunu, ancak bu defa otelde zorla tutulduğunu duyurmuştu.

Editör: TE Bilişim