İran'ı Parlak Bir Denizcilik Geleceği Bekliyor

Alphaliner, İran İslam Cumhuriyeti Deniz Yolları'nı en büyük 100 konteyner hattı arasında toplam 47 gemi üzerinden sahip olduğu 99.867 TEU ile 20. operatör olarak listeledi.

Şirketin  web sitesinden gelen bilgilere göre tonaj 1.000 ila 6,500 TEU arasında değişmekte ancak  bugünkü mevcut filonun  büyük bir kısmı 5.000 TEU'nun  altında görünmektedir ve American Journal of Transportation tarafından yakın zamanda yayınlanan bir makale şu şekilde:

Hyundai ile Müzakereler

IRISL'in işletme portföyü bugünkü standartlara göre az, ancak bunların hepsi değişmek üzere.

9 Aralıkta, Hyundai Heavy Industries ile Hyundai'nin Güney Kore'deki Ulsan tersanesinde  10 ultra-büyük gemi inşaası  için bir anlaşmaya vardılar. Mipo Körfezi boyunca 2,5 km uzanan Ulsan, dünyanın en büyük gemi inşa faliyetidir. 2008 ve 2010 yılları arasında "yeni inşaa " çılgınlığı yavaşlamaya başladığında tersanelerin sipariş defterleri doldurulamadı.

Teslimat tarihleri kaydı ve sözleşme fiyatları tersaneleri bugün de halen devam eden bir ekonomik çöküşe sokarak tekrar müzakere edildi.

Hyundai, 2005 yılında İran gemileri üzerinde müzakerelere başladı ancak dünya ekonomisinin zayıflamasıyla birlikte planlar ertelendi. Bu siparişi sonlandırmak Hyundai'ye yeni bir soluk getirecektir.

Ulsan tersanesinde her biri  49.000 DWT'lik 14.500 TEU kapasitesinde  altı kimyasal tanker ve dört ultra-büyük konteyner gemisi(ULV)  inşa edilecek. Bu mega konteyner gemilerinin ilkinin teslimi 2018 için planlanıyor. İlk siparişin tamamlanması sonrasında ilave iki ULV de olabilir.

Tankerler ve konteyner gemilerinin toplam değerinn  2.4 milyar dolar olduğu söyleniyor.

 Zorluklar, Fırsatlar

Sınırlı kapasiteye sahip bir niş oyuncusu olarak IRISL, ülkesinin deniz ihtiyaçlarını yeterince doldurmuş ve açık pazarda satmak için ek konteyner kapasitesi bulundurmuştur. Mega gemiler daha agresif bir pazarlama,  yükleme boşaltma merkezlerinde daha fazla gelişmişlik gerektirir. Bu uzmanlığın bir kısmı IRISL bir operasyon anlaşmasına giren CMA-CGM tarafından sağlanacak. Bu anlaşma, nükleer yaptırımların kaldırılması ve dünya ticaretinin bir kez daha İran limanlarından akması sonrasında gerçekleşti.

Evergreen ve MSC de dahil olmak üzere birkaç  operatör, Ocak ayından sonra United Arab  ve Maersk'in piyasaya girme olasılığıyla bu yıl İran'a yapılan uğraklarına tekrar başladı.  Avrupa ile ticaretin yeniden düzenlenmesi yaptırımların daha da gevşetilmesi ile başlayacak.

IRISL şüphesiz genişleyen konteyner filosundan ve taşıyıcı ortakları ile olan kısmi kiralama anlaşmalarından faydalanacaktır.

Yatırım Sermayesi

Amerika Birleşik Devletleri, İran'a 1979'da başarısız olan bir silah satışından kaynaklanan donmuş mal varlıklarından  birkaç milyar dolar faiz ödedi.  Ödemeler, BM Güvenlik Konseyi'nin nükleer yaptırımları kaldırmasından sonra başladı ve bu İran Denizciliğinin gelişimini tetikledi.

IRISL, filo geliştirme ve ticaret genişleme seçeneklerini incelemeye başladığında, dünya piyasaları açıldı ve Hyundai ve CMA-CGM gibi uluslararası ortaklar devreye girdi.

İran'ın deniz çıkarlarının inşası ve geliştirilmesi için finansman da böylece geldi.

Hırslı Planlar

Iran Gemi İnşaa  and Açık Deniz Endüstrisi Kompleksi Şirketi'nin genel müdürü Hamid Rezaeian-Asl, Hyundai Heavy Industries ile  Bandar Abbas yakınlarındaki tesislerinde finansman ve teknik bilgi birikimi için bir anlaşma yaptıklarını  açıkladı.

2006'da açılan ISOICO tesisi 380 hektarlık bir deniz havzasıyla 1.100 hektarlık arazi üzerinde oturuyor. İlk projeler birkaç yolcu gemisi tasarımı ve inşaatı ve feeder-max konteyner gemileri idi.

Tersane  büyük gemileri inşa etme ve onarma kapasitesine sahip ve Hyundai, İran'ın VLCC ve ULCC sınıfı konteyner gemileri üretim kabiliyetini ilerletecek.

Parlak Bir Gelecek

Dünya kaynaklarından sağlanan para ve uzmanlığın eklenmesiyle, IRISL, 2020'ye kadar  Alfaliner taşıyıcı listesinde en iyi 10 firma arasına girme planlarını açıkladı.

Çin de  ISOICO tersanesine davet edildi ve geçen yıl IRISL 18.000 TEU gemi inşa etmek için Çinliler ile görüşmeler yaptı.

İran'ın deniz çıkarlarının geleceği son derece parlak. Elbette, ulusal filo ve gemi inşa tesislerinin genişletilmesine yatırım yapmak için para kazanmak çok önemlidir.

Dünyanın İran'ın kapısına geldiği görülüyor; Amerika Birleşik Devletleri bile bu yıl 152.4 milyon dolarlık ihracat yaptı.

IRISL Avrupa limanlarındaki  uğrak ağını genişletiyor,  Asya ve Afrika'ya giden ticaret rotalarını arttırıyor, İran gemilerinin ABD limanlarında yakındaki herhangi bir zamanda  bulunup bulunmayacakları da görülecek. 

(Kaptan Haber Ajansı-Özel)

Editör: TE Bilişim