Avrupa Komisyonu Antwerp Limanı'nın dünyanın ilk metanol yakıtlı römorkörünü kullanacağı projeyi onayladı. "Methatug" olarak adlandırılan römorkörün 2022'nin başlarında faaliyete geçmesi bekleniyor.

Proje CESNI'ye sunuldu!

Antwerp Limanı'nın projeye onay almak için 18 ay süren ayrıntılı müzakerelerden geçtiği belirtiliyor. Methatug projesi, iç deniz seyrüseferi için genel standartları yöneten Avrupa komitesi olan CESNI'ye sunularak gerekli onayları aldı.

Antwerp Limanı CEO'su Jacques Vandermeiren, "Ortaklarımızla birlikte, alternatif ve yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş için sürekli olarak yenilikçi uygulamalar ve fırsatlar arıyoruz.'' ifadelerini kullandı.

Metanol, denizcilik endüstrisi için mevcut geçiş yakıtlarından biri olarak görülüyor. Maersk metanole desteğini ifade ederken, CMA CGM de olası bir yakıt kaynağı olarak metanol üretimini araştırmaya başladığını açıklamıştı. Antwerp Limanı, metanol yakıtlı römorkör projesinin deniz yakıtı olarak metanolün iç kesimlerde kullanımının genişlemesine yardımcı olacağını umuyor.

Liman yetkililerine göre Antwerp Limanı'nda en çevre dostu teknolojileri entegre etmek üzere sistematik bir çaba gösterilecek. 2025 yılına kadar limanın, deniz ve iç sularda seyreden gemilerin sadece konvansiyonel yakıtları değil, metanol, hidrojen veya elektrik gibi düşük karbonlu alternatifleri de depolayabileceği tam teşekküllü çok yakıtlı bir liman olması hedefleniyor. Methatug Projesinin geliştirilmesi ise Avrupa araştırma ve yenilik programı Horizon 2020 tarafından finanse edildi.

Römorkörü tedarik eden Antwerp Limanı'nın yanı sıra, projede Belçika mühendislik şirketi Multi, İsveç merkezli gemi inşa şirketi Scandinaos, Anglo Belgian Corporation ve Alman şirket Heinzmann yer alıyor.

Editör: TE Bilişim