Norveç dünyanın ilk gemi tünelini inşa edecek

Bir dağın altındaki dünyanın ilk gemi tüneli bir yüzyıldan daha fazla süren ulusal bir tartışmadan sonra Norveç'in uzak batı kıyısında inşa edilecek.

Bakanlar kayanın içinde $ AU419'a malolacak, bir mil boyunca açılacak Stad  tüneli için yeşil ışık yaktı.

İnşaası yaklaşık 10 yıl sürecek tünel, gemilerin 2. Dünya Savaşı'ndan beri fırtınalı havalarda 33 kişinin hayatını kaybettiği Stad yarımadasının etrafından  dolanmamalarını sağlayacak. 

En kötü hava koşullarıyla mücadele etmek yerine yük ve yolcu  gemileri direkt Norveç Denizi'nden kuzeye ve Kuzey Denizi'nden de güneye fiyord sularında kalmak suretiyle seyir yapabilecekler. 

Yolculuk süreleri etkilenmez iken, tünel kıyı kentleri Bergen ve Alesund arasındaki önemli deniz nakliye rotasında tüm yıl boyunca güvenli bir seyir sağlayacak. 

Projenin faydalarının ve sakıncalarının analiz edildiği bir düzineden fazla çalışma sonrasında devam kararı Norveç'in koalisyon partileri tarafından alındı.

Bu fikir ilk olarak 1874 yılında bir gazete makalesinde yer aldı ve Norveç kıyılarının herhangi bir bölgesinde kasırga benzeri bir güce ulaşan şiddettli rüzgarlarda gemilerin yarımada etrafında seyrine izin verilmemesi, bir demiryolu linki gibi alternatif seçeneklerin tartışılmasına yol açtı.

Yarımadayı kapsayan Sogn ve Fjordane bölgesinden bir Parlemonto üyesi, Bjorn Lødemel  bunun tarihi bir karar olduğunu söyledi " Bu Stad yarımadasının etrafında bölgenin endüstriyel gelişmesinin temeli olacak ve dünya çapında bir turizm destinasyon oluşturacak emniyetli bir geçiş sağlayacak. Ayrıca karaya oranla denizyoluyla daha fazla nakliyat yapılacak" dedi. 

Muhtemelen 2029'da tamamlandığı zaman tünel 645 m'lik bir dağın altına yapılmış olacak, 45 m yüksekliğinde, 36 m genişliğinde, 1.7 km uzunluğunda olacak. 16.000 ton' luk yük ve yolcu gemileri 12 m derinlikteki suda tüneli kullanabilecek. 

Norveç tünel yapma konusunda dünya lideri olarak bir üne sahip. Dünyanın en uzun , (15 mil'den az daha uzun) karayolu tüneli Laerdal Bergen'in kuzey doğusunda aynı şekilde kuzey bölgesinde yer alıyor. 

(Fulya T.İ.-Kaptan Haber Ajansı)

Editör: TE Bilişim