Donald Trump'ın F-35 jetlerini hurdaya çıkarma tehdidi İngiltere'nin yeni 6.2 milyar pound'luk uçak gemilerini işe yaramaz hale getirebilir
ABD'nin seçilmiş Başkanı, F-35 hayalet jetlerinin  çok pahalı olduğuna inanıyor ancak İngiltere'nin yeni filosu için onlara ihtiyacı var. 

Donald Trump'ın F-35 jetlerinin çok pahallı olduğu için  hurdaya çıkarılabileceği  iddiası İngiltere'yi  6,2 milyar pound'a (7,6 milyar dolar) mal olan iki kullanışsız  uçak gemisi ile bırakabilir.. Kraliyet Donanması, ilki 2017 İlkbaharında deniz denemelerine  çıkarılması planlanan HMS Queen Elizabeth ile birlikte iki yeni Queen Elizabeth sınıfı uçak gemisini filosuna katmaya  hazırlanıyor.

İki yeni 65,000 tonluk geminin tasarımı sadece kısa kalkış ve dikey iniş (STOVL-short take-off and vertical landing ) kabiliyetine sahip jetlerin kalkış ve inişine  izin verebiliyor.  Şu anda üretim kapasitesine sahip tek dikine havalanabilen  jet  (jump jet) Lockheed Martin F-35'tir, bu nedenle bu  jeti üretme projesinin iptal edilmesi durumunda gemilerin inşasını tamamlama planları da durdurulabilir.

Tumturaklı seçilmiş Başkan 22 Aralık Perşembe günü tweetledi: "Lockheed Martin F-35'in muazzam maliyet ve maliyet katlanmasına dayanarak, Boeing'den benzer bir F-18 Super Hornet'i fiyatlandırmasını istedim!"

Savunma bakanı Liam Fox'un eski özel danışmanı Luke Coffey, milyarderin tweeti üzerine "Eğer ABD F-35'in STOVL versiyonunu iptal ederse bu ABD-İngiltere özel ilişkisine  mutlak ihanet olur" dedi. 

F-35 programının, 1,930km / saat hıza kadar çıkarak yer hedeflerine saldıran  ve hava savunma misyonlarını gerçekleştirmek üzere tasarlanan hayalet uçaklarla Pentagon'un en büyük silah projesi olduğu düşünülüyor.

Time dergisi , F-35 projesinin tarihteki en pahalı askeri projelerden biri olduğunu ve 1,45 trilyon dolar üstüne mal olduğunu bildirdi. 

Trump 'in yorumuna yanıt olarak, Lockheed Martin Corp CEO'su Marillyn Hewson Emlak Kralına projenin maliyetini düşürmek için çalışacağına dair güvence verdi.

"Bugün öğleden sonra seçilen Başkan Trump ile çok iyi bir konuşma yaptım ... Ona maliyeti düşürmek için kişisel kararlılığını ifade ettim" diye tweet attı. "Başkan Trump'ın, mükellefler için en düşük maliyetle ordu için en iyi kabiliyeti istediğini biliyoruz ve teslim etmeye hazırız!"

HMS Queen Elizabeth'in 2020'de ve ikinci gemi HMS Prince of Wales'in 2021'de hizmete girmesi bekleniyor. İngiltere'nin Lockheed Martin programına şu ana kadar 2 milyar pound  (2.46 milyar $) harcadığı tahmin ediliyor.

Bu ayın başlarında İngiltere'nin Invincible Sınıfı uçak gemilerinin sonuncusu olan HMS Illustrious ( Lusty olarak da bilinir), İngiltere'den bir Türk gemi geri dönüşüm şirketine doğru yola çıktı.  HMS Illustrious Donanma SeaHarrier uçaklarını sattıktan sonra bir helikopter gemisi olarak hizmet verdi ve  sonrasında  2014 yılında hizmetten alındı. 

(Kaptan Haber Ajansı-Özel)

Editör: TE Bilişim