DFDS Seaways ve Maersk, Avrupa'nın en büyük CO2 içermeyen çevre dostu amonyak üretim tesisinin kurulması için Danimarkalı yatırım firması Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) tarafından yürütülen bir projede tarım sektörünün liderleriyle bir araya geliyor.

Projede katılımcı olan şirketler, CO2 içermeyen çevre dostu amonyak üretim tesisini kurmayı ve operasyonel faaliyetlerinden kaynaklanan karbon emisyonlarının azaltılması için üretilen bu yakıtı kullanmayı taahhüt ediyor. 

Emisyonlar, 730.000 arabaya eşdeğer bir oranda azaltılacak!

Power-to-X olarak bilinecek olan, Danimarka'nın batısında yer alacak olan tesis, açık deniz rüzgar türbinlerinden gelen gücü yeşil amonyağa dönüştürecek. 1 GW'lık bir elektroliz tesisi kapasitesiyle, CO2 emisyonlarını yılda yaklaşık 1,5 milyon ton veya 730.000 arabayı yollardan kalıcı olarak kaldırmaya eşdeğer bir oranda azaltmayı bekliyorlar.

Deniz taşımacılığı için yakıt, tarım sektörü için gübre!

Tesisten üretilen yeşil amonyak, deniz taşımacılığı endüstrisi için yakıt olarak ve tarım sektörü için CO2 içermeyen gübre olarak kullanılacak. Bu süreçte meydana çıkan fazla ısı, bölgedeki yerel hanelerin yaklaşık üçte birinin ısınmasını sağlamak için kullanılacak.

1,2 milyar dolara mal olacak!

CIP, tesisin inşa edilmesinin yaklaşık 1,2 milyar dolara mal olacağını tahmin ediyor. Şu anda proje için yatırımcı aranıyor ve yatırım kararının 2023 yılına kadar alınmış olması bekleniyor. Tesisin faaliyete geçmesi ise 2026 yılını bulacağı belirtiliyor.

Tarım ve taşımacılık karbondan arınma yolunda!

Enerji Dönüşüm Fonu'ndan sorumlu CIP Kıdemli Ortağı Christian Skakkebæk; “Bu proje ile, CO2 içermeyen yeşil gübre ve yeşil yakıt kullanımıyla Danimarka'da tarım ve taşımacılık kaynaklı CO2 emisyonu azaltılacak. Tarım ve taşımacılık endüstrileri, karbondan arınma yolunda olan endüstrilerdir. Power-to-X gibi çözümler, bu endüstrilerin dekarbonizasyonda bir sonraki büyük adımı atmaları için kilit önemdedir.'' ifadelerini kullandı. 

Amonyak deniz taşımacılığı için umut verici bir seçenek!

A.P. Moller - Maersk Filo & Stratejik Markalar CEO'su Henriette Hallberg Thygesen; "Gemilerden salınan emisyonların azaltılması acil bir konudur ve bu doğrultuda karbon nötr yakıtlar geliştirmemiz gerekiyor. Bu nedenle, bu projeyi gelecekteki yeşil amonyak tedarikinin önemli bir gelişimi olarak memnuniyetle karşılıyoruz. Yeşil amonyağı deniz taşımacılığında kullanılacak yakıtlar için umut verici bir seçenek olarak görüyoruz ve amonyak için çift yakıtlı bir motor geliştirme aşamasındayız. Metanol ve alkol-ligninin yanı sıra amonyağın da gelecekte Maersk gemilerinde yakıt olarak kullanılacağını öngörüyoruz.'' ifadelerini kullandı.

Sıfır emisyonlu gemiler kullanma hedefimize yardımcı olacak!

DFDS CEO'su Torben Carlsen garmatörlerin karşılaştığı zorlukların altını çizerek, geleceğe yönelik fırsatlara odaklanırken bugünün yakıtı için gemiler yaptıklarını vurguladı. Carlsen, çabalara rağme yeşil bir alternatifin şu anda mevcut olmadığına dikkat çekerek “Yakıt kullanıcılarının ve üreticilerinin bilim adamları ve toplumla işbirliği, bugün araçlarımızda ve gemilerimizde yaktığımız fosil yakıtlara gerçekçi alternatifler olarak sürdürülebilir yakıtları sunmanın en hızlı yoludur. Bu ortaklığın sıfır emisyonlu gemileri ve kara taşıtlarını çok daha hızlı kullanıma alma hedefimize ulaşmamıza yardımcı olacağını umuyorum.'' ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim