Güney Kore merkezli dev deniz taşımacılığı şirketi HMM, yılın ilk üç ayında yüzde 60'ın üzerinde bir marjla 2,4 milyar dolar kâr elde ederek, şimdiye kadarki en iyi çeyreğini bildirdi. HMM'nin, yıllarca süren kayıplardan sonra kar bildirdiği üst üste altıncı çeyrek oldu.

Önceki yıla göre iki katından fazla arttı!

İlk çeyrekte gelir, 2021'in aynı döneminden bu yana yaklaşık yüzde 75 artan navlun oranlarının etkisiyle bir önceki yılın aynı dönemine göre iki katından fazla arttı. Batı talebindeki geç pandemi artışı ve bunun sonucunda ortaya çıkan konteyner terminali tıkanıklığı konteyner navlun oranlarının yukarıya fırlamasını tetikledi.

İstikrarsızlığın devam edecek

HMM, Çin'deki karantina önlemleri ve Ukrayna'nın işgalinin yansımaları nedeniyle navlun piyasasında istikrarsızlığın devam edeceğini tahmin ediyor. Enflasyon, HMM'nin işinin en büyük parçası olan Asya-Kuzey Amerika ticaretinde tüketici talebi büyümesine zarar verebilecek olsa da şirket, Şanghay'daki karantinanın nihai olarak hafifletilmesinin önümüzdeki aylarda konteyner oranlarında bir artış sağlayacağına inanıyor.

Hapag Lloyd'un karı üçe katlandı: Konteyner Piyasasını uyardı

Hapag-Lloyd, 2022'nin ilk çeyreğinde sabit hacimlere rağmen karını üç kattan fazla artarak 4,7 milyar dolara çıkarken, gelirlerinde yüzde 80'in üzerinde artış bildirdi. Navlun oranları nedeniyle çeyreğin tahminlerin üzerinde olacağını belirten Hapag, normalleşmenin gelmesini beklediğini söyleyerek piyasanın zirve yaptığı konusunda uyardı.

Hapag-Lloyd CEO'su Rolf Habben Jansen, "Yıl genel olarak olağanüstü güçlü bir başlangıç ​​yaptı ve pazarın zirve noktasını geçtiğine dair ilk işaretler olsa da, güçlü bir ikinci çeyrek bekliyoruz" dedi. Bununla birlikte, halihazırda bozulmuş olan küresel tedarik zincirlerini daha fazla zorlayan Rusya'nın Ukrayna'daki savaşının yanı sıra Çin'in liman ve lojistik faaliyetlerini etkileyen COVID-19 politikaları da dahil olmak üzere mevcut piyasa faktörlerine de dikkat çekti. Ayrıca, mevsimsellik ve düşük hacimler nedeniyle spot oranların yumuşadığını da kaydetti.

Editör: TE Bilişim