Dev buz dağı çarpmak üzere

İngiltere hükümeti tarafından Güney Atlantik bölgesinde üç seneden beri sürüklenen ve İngiltere’ye ait Güney Georgia adasına çarpmak üzere olan dev bir buzdağına dair keşif ekibi yollanma kararı alındı.

Küresel ısınmanın sebep olduğu etkilerin net bir şekilde gözlemlenebildiği Antarktika’da buzul kayıpları gerçekleşiyor.

2017 senesinde Antarktika’nın Larsen C Buz Tabakası’ndan ayrılmış olan ve okyanusta başıboş bir şekilde yoluna devam eden A-68A adlı bir buz dağı, 1 trilyon ağırlığında ve 150 kilometre uzunluğunda.

İngilizlere ait Georgia adasına çarpabilir

3 bin 900 kilometre büyüklüğündeki A68a adlı buz dağının 3 bin 528 kilometre yüzölçümüne sahip Georgia Adası’na 90 kilometre kadar yaklaştığı ifade ediliyor. İngiliz kraliyet Donanması tarafından buz dağının bu ay içerisinde adaya çarpabileceği ifade ediliyor.

İngiltere’nin gönderdiği ekip ocak sonunda bölgede

İngiltere tarafından, Güney Atlantik’te üç senedir sürüklenen dev buz dağına keşif ekibi yollanıyor. Antarktik Araştırma Kurumu’nda görevli olan inceleme ekibinin ocak ayının sonunda bölgede olması planlanıyor.

Ekip tarafından uzaktan kumanda edilen iki su altın planörünün diğer cihazlarla örnekleri toplayıp, buz dağının çevresine olan etkilerinin araştırılacağı ifade ediliyor.

30 milyon kuş ve iki milyon fok etkilendi

Bu çarpışma adadaki fok ve penguen sürüleri için çok büyük bir tehlikeye neden olabilir.

Adada yedi milyon penguen de dahil olmak üzere 30 milyon kuş ve iki milyon fokun olduğu düşünülüyor.

200 metre derinliğine sahip buz dağının erimesinin ardından deniz suyundaki sıcaklıklarda değişme meydana geleceği, çok büyük miktarlarda tatlı su açığa çıkacağından planktonik organizmalardan balinalarda ve bölgede bulunan bütün deniz canlılarının hayatının olumsuz bir şekilde etkileneceği kaydediliyor.

Buz dağının adaya çarpmasının ardından uzmanlar tarafından kara oturmasıyla bölgenin besin zincirinin bozulabileceğini ve bunun sonucu olarak da fokların ve penguenlerin ana besin kaynağı olan kril ve balığın bulunmasının daha da zorlaşacağı ifade ediliyor.

Editör: TE Bilişim