Küresel salgının ilanından bir yıl sonra IMO, COVID-19 kısıtlamalarının neden olduğu mürettebat değişikliği krizinin yarattığı zorlukların devam ettiğinin altını çizerek, yapılan bazı iyileştirmelere rağmen her şeyin tam olarak çözülmediğini vurguluyor. Denizcilerin, hayati önem taşıyan hizmetler sağlamaya devam ettiğini belirten IMO, denizcilerin kendilerini denizde mahsur kaklmış halde bulabileceklerini işaret ederek aşı bulunabilirliği ile ilgili sorunların çözülmesi gerektiğinin altını çiziyor.

IMO Genel Sekreteri Kitack Lim, yeni yaptığı bir basın açıklamasında, mürettebat krizinde kaydedilen ilerlemeyi vurgulamayı ve aynı zamanda ülkelere krizi sona erdirmek için daha çok şey yapılması gerektiğini hatırlatmayı amaçladı.

Geleceğe hazırlanmak için geçen yıldan bir şeyler öğrenilmesini umduğunu belirten Kitack Lim; “Bir yıl önce, dünya COVID-19 krizine girerken işbirliği ihtiyacından bahsettim. Geçtiğimiz 12 ayda zorlu koşulları ele almak için birçok farklı paydaşla yoğun bir şekilde çalıştığımızı söylemekten memnuniyet duyuyorum'' ifadelerini kullandı.

Denizde mahsur kalan denizci sayısı 400.000'den 200.000' düştü!

IMO, hükümetlerin, armatörlerin ve diğerl paydaşların uyumlu çabaları sayesinde, sözleşmelerini bitirdikten sonra ülkelerine geri gönderilmeye ihtiyaç duyan denizcilerin sayısının son altı ayda yarı yarıya azaldığını söylüyor. Denizde mahsur kalan denizci sayısının 2020 Eylül ayında 400.000 civarında zirve yaptığı tahmin ediliyor. Mart 2021 itibariyle, bu sayının yaklaşık 200.000'e düştüğü bildirilse de aynı miktarda denizcinin de hala gemilere katılmayı beklediğini bilniyor.

''Denizcilerin her zamankinden daha fazla kilit işçi olarak görülmesi gerekiyor!''

Kitack Lim yaptığı açıklamada, "Artık, öncelikli aşılama, güvenli geçiş ve seyahate erişimin sağlanması için denizcilerin her zamankinden daha fazla kilit işçi olarak görülmesi gerekiyor. Şimdiye kadar 60'tan az ülke, denizcilerin kilit işçiler olarak atanması çağrımıza kulak verdi. Bu krizi çözüp denizcilere adil muamele görmelerini ve gidiş-dönüşlerinin uygun şekilde kolaylaştırılmasını sağlamak istiyorsak, daha fazla ülkenin bunu yapması gerekiyor. Normal mürettebat değiştirme rejimine dönmeden önce daha gidilecek uzun bir yol var."

IMO'dan aşılama programlarında denizcilere öncelik verilsin çağrısı!

IMO, hükümetleri ulusal COVID-19 aşılama programlarında denizcilere öncelik vermeye çağırıyor. Lim, denizcilere geçen yıl gösterdikleri sıkı çalışma ve azim için kişisel olarak teşekkür etti ve IMO'nun kardeş BM kuruluşları ile birlikte, denizcilerin devam eden ihtiyaçlarını karşılamak için sanayi organları ve hükümetlerle birlikte çalışmaya devam edeceğini söyledi.

Editör: TE Bilişim