Son BM IMO toplantısında (MEPC 76), dünya hükümetleri, Uluslararası Denizcilik Araştırma ve Geliştirme Kurulu (IMRB) tarafından yönetilecek, IMO tarafından denetlenen, karbonsuzlaşma için oluşturulacak 5 milyar ABD doları tutarındaki Ar-Ge Fonu programı üzerinde çalışmayı kabul etti. Ancak sürecin ilerlemesi için bir sonraki toplantının beklenecek olması hayal kırıklığı yarattı.

Sıfır emisyonlu teknolojilerin ve yakıtların geliştirilmesini hızlandırmak için tasarlandı!

5 milyar ABD doları tutarındaki Ar-Ge programı, endüstrinin karbondan arındırılmasına olanak sağlamak için hayati önem taşıyan deniz taşımacılığı için sıfır emisyonlu teknolojilerin ve yakıtların geliştirilmesini ve piyasaya sürülmesini hızlandırmak için tasarlandı.

IMO, 2050 yılına kadar toplam denizcilik emisyonlarını en az yüzde 50 oranında azaltmak için hedefler belirlerken, ABD ve AB şimdiden önümüzdeki 30 yıl içinde sıfır emisyonlu deniz taşımacılığı çağrısında bulunuyor. Başarılı olmak için endüstrinin, 2030 yılına kadar okyanus aşırı sefer yapabilecek sıfır karbonlu gemilere ihtiyacı olduğu belirtiliyor. Ancak, sıfır karbon emisyonlu uzak yol gemileri için mevcut Ar-Ge çalışmalarının yeterli olmadığı belirtilmekte.

Tüm ülkelere, fon sayesinde geliştirilen çalışmalar ve teknolojilerde eşit erişim sağlanacak!
 
Armatör birliklerinin fon ile ilgili yaptığı açıklamada; "Sıfır karbon teknolojileri ve bu doğrultuda geliştirilecek yakıtlar için Ar-Ge'yi acilen genişletmemiz ve hızlandırmamız gerekiyor. Ancak yenilik bedavaya gelmez. İnovasyonu hızlandırmak için denizcilik endüstrisi, 5 milyar ABD Doları tutarında finansman sağlanmasına ve tüm ülkelere fon sayesinde geliştirilen çalışmalar ve teknolojilerde eşit erişim sağlamaya son derece istekli.'' ifadeleri kullanıldı.

Gelecek nesiller adına yapmalıyız!

Somut düzenlemeler ve teknolojik ilerleme için daha fazla katılım gerektiğini belirten BM IMO Genel Sekreteri Kitack Lim: “Başarısızlık bir seçenek değildir. Ar-Ge fonu teklifi olgun ve onaya hazır bir şekilde bekliyor. Bunu şimdi iklimimiz ve gelecek nesiller adına yapmalıyız.” dedi.

Hükümetleri, Kasım ayında MEPC 77'de MARPOL'ün Ek 6'sında önerilen değişiklikleri, IMRB'yi denizcilikten kaynaklanan sera gazı emisyonlarını azaltmak için çok ihtiyaç duyulan bir gerçeklik haline getirmede ilk somut adım olarak onaylamaya çağırıyoruz.

Editör: TE Bilişim