Deniz taşımacıları lobisi IMO devletlerinin 5 milyar dolarlık Ar-Ge fonu teklifini kabul etmeleri için baskı yapıyor.

5 milyar dolarlık Ar-Ge fonu teklifinin, fosil yakıt satın alma noktasında, endüstri çapında çıkarılan bir IMO yönetmeliği aracılığıyla yapılacak yardımlarla düşük veya sıfır karbon emisyon yakıtların geliştirilmesini teşvik etmeyi amaçlamadığı belirtiliyor. 

Önerilen Ar-Ge programı; IMO tarafından denetleneceği ve deniz taşımacıları tarafından kullanılan fosil bazlı deniz yakıtı tonu başına sabit 2 dolar endüstri desteği tahsil edileceği şeklinde.

Teklifi destekleyen dernekler arasında BIMCO, Cruise Lines International Association, Intercargo, Interferry, International Chamber of Shipping, Intertanko, International Parcel Tankers Association ve World Shipping Council bulunmaktadır.

BIMCO'dan yapılan bir açıklamada, Ar-Ge programının bir sivil toplum kuruluşu olan Uluslararası Denizcilik Araştırma ve Geliştirme Kurulu aracılığıyla yönetileceği belirtilerel: ''Ortak sponsorlar, teklifin işe yaraması için Ar-Ge desteklerinin bir IMO yönetmeliği yoluyla zorunlu hale getirilmesi gerektiğini, programın hedeflerine ulaşması için küresel olarak tüm denizcilik şirketlerinin adil ve eşit bir şekilde katkıda bulunması ve gerekli fonların yaratılması gerekliliğini vurgulamaktadır. Sektör, bu girişimin mümkün olan en kısa sürede uygulanmasını sağlamak için hükümetlerle birlikte çalışmaya istekli ve IMO Deniz Çevresi Koruma Komitesini (MEPC) 16 Kasım'da başlayacak kritik toplantıda IMRB konseptinin gelişimini desteklemek için çağırıda bulunuyor. IMO, 2050 BIMCO açıklamasında, iklim hedeflerine ancak sıfır karbonlu yakıtların ve teknolojilerin derhal hızlandırılmasıyla ulaşılabilir ve IMRB, denizcilik endüstrisinin karbondan arındırılması için gereken ilerlemeyi sağlamak için çok önemli bir araçtır." denildi.

BIMCO bildirisi, denizcilik endüstrisinin düşük ve sıfır karbonlu yakıtlardan yararlanmasını sağlamak için önemli engellerin aşılması gerektiğini ifade etti.

Açıklamada, "Yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen hidrojen veya amonyak gibi birkaç potansiyel çözüm var, ancak bunlar henüz okyanus aşırı sefere çıkan büyük gemilere uygulanabilecek bir ölçekte veya biçimde mevcut değil. Güvenlik, depolama, dağıtım gibi konularda yanıtlanması gereken bir dizi teknik soru var. Kısacası, geleceğin yakıtlarının ne olacağını henüz tam olarak bilmiyoruz." denildi

Editör: TE Bilişim