Davide B isimli Malta bayraklı 2016 inşa kimyasal tankeri, Letonya Riga'dan Lagos'a seyrederken Nijerya'nın yaklaşık 220 deniz mili güneyinde Gine Körfezi'nde 9 kişiden oluşan silahlı korsanlar tarafından saldırıya uğramış, korsanlar gemiye başarılı bir şekilde çıkarak 21 kişiden oluşan mürettebatından 15 denizciyi kaçırmıştı.

Filipinler hükümeti, Nijerya Lagos kentinin yaklaşık 220 deniz mili güneyinde, kimyasal tanker MT Davide B’den bir hafta önce kaçırılan denizcilerin salıverilmesinin sağlanması için harekete geçti. Gemi sahibi De Poli, mürettebatla temas kurulduğunu ve hepsinin güvende olduğunu duyurdu.

Filipinler Dışişleri Bakanlığı'ndan Ivy Banzon-Abalos; "Aileler bilgilendirildi ve mürettebatın güvenli bir şekilde serbest bırakılmasını sağlamak için çalışmalar devam ediyor." dedi. Filipin makamlarına göre, 11 Mart'ta tankerden kaçırılan 15 mürettebat arasında dört Filipinli mürettebat vardı.

Olaydan sonra gelen ilk raporlarda, Davide B isimli gemide Ukrayna, Romanya ve Filipin uyruklu vatandaşlardan oluşan 21 kişilik bir mürettebat olduğu anlaşıldı. Malta bayraklı tankeri işleten De Poli Shipmanagement rehin alınan 15 denizciyle temas kurabildiğini belirten bir açıklama yaptı.

Açıklamada; “Mürettebatımızı kaçıranlarla ilk temas kuruldu. Bu, içinde bulunduğumuz sıkıntılı durumu çözmemiz için cesaret verici bir adımdır. Denizcilerin hızlı ve güvenli bir şekilde serbest bırakılması amacıyla korsanlarla diyaloğa girdik.” ifadelerini kullanan De Poli, mürettebatın bir arada ve güvende olduğu bilgisini paylaştı.

19.800 dwt'lik kimyasal tanker Şubat ayında Kuzey Avrupa'dan ayrıldı ve kaptan dokuz silahlı korsan tarafından gemiye binildiğini bildirdiğinde gemi Nijerya Lagos açıklarındaydı. Nijeryalı bir donanma devriye gemisi, geminin yardımına gitti, ancak vardıklarında korsanlar gemideki 21 mürettebattan 15'ini kaçırarak ayrılmışlardı. Gemide kalan altı mürettebatın zarar görmediği belirtildi.

Editör: TE Bilişim