Danimarka'nın güneybatı kıyısında yer alan Port Esbjerg isimli Danimarka limanında, denizcilik endüstrisinde bir ilk olarak gemilere yenilenebilir açık deniz rüzgar enerjisiyle güç sağlanarak karbon emisyonlarının yüzde 70 azaltılması yolunda ilerleniyor.

Danimarka'nın Honeywell ile birlikte dekarbonizasyon hedefleriyle bağlantılı olarak kapsamlı bir karbon emisyonu azaltma ve enerji yönetimi programı üzerinde çalıştığı bildirildi.Programa kıyıdan gemiye rüzgar enerjisinden elde edilen güç sağlama ile hidrojen ve/veya elektrikle çalışan vinçlerin yanısıra 2025 yılına kadar tüm liman araçlarının elektrikle çalıştırılması dahil edildi.

Dizel jeneratörler yerine rüzgar türbinlerinden sağlanan elektrik!

Port Esbjerg geçtiğimiz günlerde ilk kıyıdan gemiye güç ünitelerinin açılışını yaptı. Bu gelişme ile limana yanaşmış gemilere, mevcut dizel jeneratörleri kullanmak yerine açık deniz rüzgar türbinlerinden yenilenebilir elektrikle güç verilmesine olanak tanındı. Kıyıdan gemiye güç üniteleri aynı anda birden fazla büyük gemiye güç sağlayabilecekken buna ek olarak liman, gemilerin karbon ayak izini takip ve tahmin eden, gürültü kirliliğini azaltmaya yardımcı olabilecek bir sistem aracılığıyla operasyonları ve emisyonları planlayarak yönetecek.

''Sistemi tamamen özelleştirdik!''

Port Esbjerg CEO'su Dennis Jul Pedersen, "Operasyonumuzun boyutu ve karmaşıklığı göz önüne alındığında, limanda yeşil enerjiye geçiş için basit ve kullanıma hazır bir çözüm yoktu. Enerji tüketimini ve emisyonları izleyebilen ve potansiyel iyileştirme fırsatlarını tam olarak belirleyebilen bir sistemi tamamen özelleştirmek için Honeywell ile birlikte çalıştık."

Honeywell Enacto Karbon ve Enerji Yönetimi sistemi bulut tabanlı olmakla birlikte limandaki her bir elektrik prizinin ve her bir geminin emisyonlarını ve kaynak tüketiminin izlenmesini sağlayacak. Sistem, limandaki enerji tüketen veya üreten ünitelerden elde edilen verileri toplama ile bağlantılı olarak yapay zeka ve makine öğrenmesi algoritmalarını kullanacak.

Tüketim önemli ölçüde değiştiği takdirde sistem otomatik olarak liman idaresine bir mesaj gönderecek, bunun da herhangi bir anormalliğin hemen tespit edileceği ve harekete geçilebileceği anlamına geldiğinin altı çizilmekte.

''Hedef, 2025 yılına kadar tüm liman araçlarının elektrikle çalıştırılması!''

Projenin bir sonraki aşamasında Port Esbjerg ile Honeywell işbirliğinde su tüketimi ve ısıtmanın yanı sıra liman çevresindeki işletmelerin emisyon performansının da izlenerek yönetileceği belirtildi. Plan ayrıca elektrikli araç teknolojisi ve hidrojenle çalışan vinçlere de önemli yatırımlar içeriyor. Hedeflerden biri 2025 yılına kadar tüm liman araçlarının elektrikle çalıştırılması olarak işaret edildi.

Editör: TE Bilişim