Gine Körfezi deniz güvenliğinde oluşan risk durumuyla ilgili ciddi endişelerini dile getiren Danimarka hükümeti, 2021 sonbaharında bölgeye bir fırkateyn konuşlandırmayı planladığını duyurdu. 

Maersk dahil olmak üzere savunma ve denizcilik şirketlerinin çoğu bölgede artan risk hakkında konuşmuş ve daha fazla eylem çağrısında bulunulmuştu.

Dünyanın en büyük beşinci deniz ulusu olan Danimarka, günde ortalama olarak Gine Körfezi'nden Danimarka taraafından işletilen 30 ila 40  geminin geçtiğini işaret ediyor. Ticaretin değeri yıllık 1,6 milyar dolar olarak tahmin ediliyor. Ancak Danimarka hükümeti, denizci bir ulusun yükümlülüklerinin tüm ticari deniz taşımacılığını ve navigasyon hakkını korumaya kadar uzandığına inandıklarını ekledi. Ocak 2021'de Danimarka, Gine Körfezi'ndeki sorunları ele almak üzere deniz güvenliği için özel bir temsilci olan Büyükelçi Jens-Otto Horslund'u atadı.
 
5 aylık bir süreyi kapasayacak!

Fırkateyn başlangıçta bölgede yaklaşık olarak Kasım 2021'den Mart 2022'ye kadar beş aylık bir süre için konuşlandırılacak. Zaman diliminin, hava koşulları nedeniyle korsan faaliyetlerinde artış yaşanan dönemlere denk getirildiği vurgulandı.

''Sadece izleyemeyiz, izlemeyeceğiz!''

Danimarka Savunma Bakanı Trine Bramsen; “Danimarka, deniz güvenliğini tehdit ettiği için Gine Körfezi'ne bir firkateyn konuşlandırıyor. Korsanlar bölgedeki denizcileri kaçırıyor ve bu mürettebatın güvenliğini tehdit ediyor. Böyle bir durumda sadece izleyemeyiz ve izlemeyeceğiz. Danimarka Donanması daha önce korsanlarla mücadelede güçlü ve önemli olduğunu kanıtladı.'' dedi.

Savunma ve Dışişleri bakanlıklarından yapılan ortak açıklamada, firkateynin görevinin korsanlarla mücadele etmek ve bölgedeki sivil denizciliğe destek olmak ve refakat etmek olacağı açıklandı. Fırkateyn, bir Seahawk helikopteri ile donatılacak ve firkateynin deniz görev gücünden özel operasyon kuvvetleri gönderebilecek. Özel operasyon kuvvetlerinin  kaçırılan gemilerde kurtarma operasyonları gerçekleştirmek üzere eğitildiği de vurgulandı.

Gemi, Danimarka komutası altında uluslararası sularda konuşlandırılacak, ancak bölgedeki diğer uluslararası müttefiklerle koordinasyon içinde faaliyet gösterecek.

Danimarka hükümeti, endişesinin dünya çapında bildirilen tüm korsan saldırılarının yüzde 40'ının Gine Körfezi'nde gerçekleşmesinden kaynaklandığını söyledi. Sadece 2020 yılında bölgede 140 civarında denizcinin kaçırıldığını belirtiliyor.

Bu güvenlik girişimi Dış İlişkiler Komitesi'nde tartışıldı ve savaş gemisi konuşlandırılmadan önce son kararı Danimarka Parlamentosu'u verecek.

Editör: TE Bilişim