Danimarka, açık deniz rüzgar çiftliklerinden elde edilen elektrik enerjisinin toplanması, aktarılması ve kullanılması üzere dünyanın ilk yapay adasını inşa etmeye resmi olarak karar verdi.

Büyük ölçekli açık deniz rüzgar çiftlikleri, genelde elde edilen enerjiyi deniz altı kablolarıyla kıyıdaki kullanıcılara ihraç eden trafo merkezi platformlarını içerek şekilde inşa edilir. Ancak sözkonusu projede bunun yerine, gelecekte kurulacak rüzgar çiftliklerinin tamamı yapay olarak inşa edilen bir "enerji aktarma merkezi" adasına bağlanacak.

40 mil açıkta inşa edilecek!

Yeni "enerji aktarım merkezi", Kuzey Denizi'nin yaklaşık 40 deniz mili açığında yapay olarak inşa edilmiş bir ada olacak. Hükümleri henüz kesinleşmemiş olsa da proje, kamu-özel ortak girişimi kapsamında değerlendiriliyor. Buna göre Danimarka devleti adanın çoğunluğuna sahip olacak, ancak özel şirketler adanın inşası ve teçhizatında kilit rol oynayacak.

Danimarka İklim Bakanı Dan Jørgensen, "Bu karar, Danimarka'da ve dünyada yeni bir sürdürülebilir enerji üretimi çağının başlangıcına işaret ediyor. Kuzey Denizi'ndeki enerji aktarım merkezi, Danimarka tarihinin en büyük inşaat projesi olacak. Avrupa açık deniz rüzgarı için muazzam potansiyelin gerçekleştirilmesine büyük katkı sağlayacak. Bunun yannda diğer Avrupa ülkeleriyle gelecekte yapılacak işbirlikleri için şimdiden heyecan duyuyorum." ifadelerini kullandı.

30 dönüm, 3 milyon hane!

Adanın toplamda en az 30 dönümlük bir alana sahip olması bekleniyor ve ilk aşamada birden fazla komşu ülkede üç milyon haneye kadar elektrik toplayıp transfer edebilecek.

Maliyeti 34 milyar dolar!

Bu, 34 milyar dolarlık bir toplam fiyat etiketi ile son derece maliyetli bir girişim olacak. İlk operasyonlarının 2033'te yapılması bekleniyor.

Yapay adanın, Danimarka devleti ve ortakları tarafından planlanan iki ada merkezli açık deniz rüzgar enerjisi aktarım merkezlerinden sadece ilki olduğu belirtildi. İkincisi, Baltık'ta İsveç'in güney kıyısının yaklaşık 20 deniz mili açıklarında bir ada olan Bornholm'da yer alacak.

Editör: TE Bilişim