Covid-19: Denizcilerin Zor Yolculuğu!

Virüsü durdurmak için birçok insanın evde kalması gereken bir zamanda bazı işçi gruplarının durmak gibi bir seçeneği yoktur. Bunların arasında denizciler, dünyanın dört bir yanındaki ürünlere ulaşımımızı sağlamakta çok önemli bir rol oynuyorlar. Tamamen bitmeyen işleri bu günlerde aksaklıklar yaşıyor… Ülkeler seyahat sınırlamaları ile birlikte sınırları tamamen kapatıyor ve bu mürettebat değişikliklerini imkansız hale getiriyor.

Dünyanın dört bir yanındaki farklı seviyede sendikalar, bu duruma bir çözüm getirmeye ve denizcilere güvenli çalışma ortamı sağlayarak evi dönüşlerinin planlandığı gibi mümkün olma yollarını arıyorlar. Bu sırada da, evine ulaşma imkanı olmayan birçok aylarca çalıştıktan sonra gemide çalışıp yaşamaya devam ediyor.

Sizinle şimdi bu durumun etkilerini açıkça anlatan Hollandalı Kaptan Kees Wiersum’un hikayesini paylaşıyoruz.

‘’43 senedir denizde çalışıyorum ve bu işin bana getirdiği her şeye alışkınım. Tüm deneyimlerime rağmen, mevcut durum daha önce tecrübe edilmemiş bir şey ve ben dünya çapında mahsur kalan denizcilere yardım edilmesi gerektiğine inanıyorum.

Şu an benim gemimde en çok acı çekenler Filipinli denizciler. 10 ay geçtikten sonra gemiden ayrılmaları gerekiyordu fakat hala bizimleler ve ortada gidebileceklerine dair hiçbir işaret yok.
Ailenizi ve sevdiklerinizi ne zaman göreceğinize dair bir fikrinizin olmaması oldukça zor bir durumdur. Nakliye şirketleri onları evlerine yollamaya çalışsa da, şimdiye kadar hiçbir işe yaramadı…

Belirsizlik, o anda mürettebat için hayatı zorlaştıran şeylerdir. Hayal kırıklıkları ve yorgunluk arttıkça kaza riski de artar. Denizciler evden ne kadar süre uzak kalacaklarından ve ne zamana kadar çalışmak zorunda olduklarından habersiz olmakla başa çıkmalılar.

Şu anda bazı ülkelere girmemize izin bile vermiyorlar ve bazı diğer ülkeler 2 hafta boyunca demirlememizi bekliyorlar. Bir sonraki hedefimiz Madagaskar ve bizi orda neyin beklediğine dair hiçbir fikrimiz yok.
 
Sizde bir deniz nakliye çalışasınız ve anlatacak hikayeniz mi var? Eğer öyleyse lütfen ulaşın;
Zala Turšič, European Transport Workers’ Federation
Communications Officer
[email protected]
+32 478 79 41 12
 
Begüm Boynukalin, European Transport Workers’ Federation
Communications Officer
[email protected]
+32 478 79 40 53

Editör: TE Bilişim