Avustralya kömürünü satın alan Çinli şirketler, Çin'e girmesi yasaklanan mallarını satmak için yeni pazarlar buluyor ve bu 1.100'den fazla denizciyi mahsur bırakan kuzey Çin gemi kuyruklarının boşalmasına olanak tanıyor.

Avustralya'nın koronavirüsün kökenine ilişkin uluslararası bir soruşturma çağrısı yapmasının ardından Pekin, kömür dahil olmak üzere bir dizi Avustralya ürününü yasaklamıştı. Kömür taşıyan pek çok yük gemisi, bir kısmı geçen yılın Haziran ayından bu yana olmak üzere Çin'deki demirleme noktalarında mahsur kaldı.

Son gelen detaylara göre geçen hafta sonunda Çin'de Avustralya kömürünü boşaltmayı bekleyen toplam 7.5 milyon dwt'lik 19 capesize ve 47 panamax tipi gemi olduğu anlaşıldı. Bu rakam, önceki haftaya göre dokuz geminin bölgeyi terk ettiğinin göstergesi. Sözkonusu gemiler ortalama olarak 180 gündür Çin limanlarının dışında bekletiliyorlar.

Yetkililerin resmi yasağın öngörülebilir gelecekte yürürlükte kalacağına dair sinyal vermesiyle Çinli alıcılar kargolarını diğer pazarlara satmaya çalışıyor. Çin'den ayrılan gemilerin Vietnam, Hindistan ve Malezya gibi ülkelere yönlendirildiği belirtildi. Ayrılan gemilerden biri Ekim 2020'den beri Çin'de beklemekte olan bir kargo gemisiydi. Yerel basında yer alan spekülasyonlara göre Pekin'in kömür yasağı konusunda tereddüt etmeye başladığı öne sürülüyor.

Arrow Research gibi bir takım araştırma şirketleri bu yasağın sürdürülemez olduğunu ve kısa süre içerisinde  hafifleyeceğine inandıklarını belirtiyor. Çin'in, yasaktan önce Avustralya'daki taş kömürünün yaklaşık% 30'unu ithal ettiğini ve bu tonajı başka yerlerden tedarik etmenin zor ve pahalı olduğu söylenmekte.

Çin'in ithalat verilerine bakıldığında, Avustralya'dan ithal edilen kömür eksiğinin telafi edilmesi için Moğolistan, Kanada ve Rusya ile kömür ithalatını artırdığı görülüyor. Aynı zamanda gemi kiralayıcıları, Çin’in kıyı şeridinde pek çok denizciyi mahsur bırakan yasak nedeniyle baskı altında kaldığı belirtiliyor. Gemicilik dernekleri ve denizci sendikaları, hükümeti ve ilgili denizcilik taraflarını mahsur kalan mürettebat sorununu çözmeye çağırıyorlar.

Denizciler siyasi bir anlaşmazlığın ortasında sıkışıp kaldılar!

The Mission to Seafarers'ın Bölgesel Angajman Direktörü Ben Bailey Singapur merkezli haber kanalı Splash247'ye verdiği bir demeçte; “Denizciler siyasi bir anlaşmazlığın ortasında sıkışıp kaldılar… Siyasetin bir kenara bırakılması ve bu krizlerin insani bedelinin tanınması hayati önem taşıyor.'' ifadelerini kullanmıştı.

Editör: TE Bilişim