Çin-Türkiye ilişkisi derinleşme sürecinde

Asya ile Avrupa arasında deniz ve karayoluyla bir ulaşım ağı inşa etmeyi amaçlayan Çin’in ‘Bir Kuşak Bir Yol’ projesinde Türkiye’nin de önemli bir kavşağı oluşturduğunu vurgulayan Qian Bo, “Ülkemiz, Türkiye ile stratejik işbirliğini güçlendirmeyi istiyor” dedi...

Dünyanın en çok ticaret yapan ve gerçekleştirdiği yatırımlarla dikkat çeken Çin’in Devlet Başkanı Xi Jingpin, Eylül 2013’te Kazakistan’da İpek Yolu ekonomik kuşağını, Ekim 2013’te ise Endonezya’da 21’inci yüzyıl deniz İpek Yolu’nu ilan ederek tüm dünyayı ilgilendiren yatırımları açıklamıştı. Dünya ticaret dengelerini değiştireceği düşünülen iki girişim “Bir Kuşak, Bir Yol” (OBOR/One Belt-One Road) olarak adlandırıldı.

65 ülkede 3 milyar insanı ilgilendiren proje kara ve deniz yolu olarak iki aşamada gerçekleşecek. Çin böylece, Asya ile son durağı İngiltere olan Avrupa arasında deniz ve karayoluyla bir ulaşım ağı inşa etmeyi amaçlıyor. Türkiye ise hem kara hem deniz yolunda önemli bir merkez olacak.

‘İlişkiler gelişecek’

Çin Dışişleri Bakanlığı’nın başarılı temsilcilerinden Çin İstanbul Başkonsolosu Qian Bo, göreve geldikten sonra ilk kez Milliyet’e çok tanınmayan “Bir Kuşak Bir Yol” projesini anlattı: “Bu proje ortak görüş, ortak inşa, ortak fayda ilkesinde; dışa açık, kapsayıcı, dengeli, karşılıklı fayda değerlerinden oluşmakta. Sadece ticarette değil, politika, altyapı ve sermayeyle ilgili konularda gelişme sağlanacak.

Proje, halklar arası ilişkileri pekiştirmeyi hedefliyor. Halkların dostluklarını ilerletirken birbirlerini daha yakından tanımaları sağlanacak. Ülkeler ekonomik kalkınma stratejilerini ve politikalarını birbirleriyle koordineli yürütecek. Fikir ayrılıklarını kenara bırakıp ortak noktalar bulunurken ekonomik kaynaşmaya yeşil ışık yakılacak.”

‘Kıtaları bağlayacak’

“Pasifik Okyanusu’ndan Baltık Denizi’ne uzanan ulaşım ağı oluşturulacak.

Ülkelerin ulaşım altyapısının tamamlanmasıyla doğu, batı ve Güney Asya’yı birbirlerine bağlayan ulaşım ağı oluşturulacak. Benzersiz bir pazarda 3 milyar insanı ilgilendiren bir yatırım. Yatırımı kolaylaştıran düzenlemelerle ticaretin önündeki engeller kaldırılabilecek, sermaye aza indirgeneceğinden karşılıklı kazanç sağlanacak. Kendi ülke para birimiyle ticaret için adımlar atılabilir. 34 ülke ve uluslararası kuruluş; Çin ile birlikte ortak inşaya imza attı. 40 milyar dolarlık İpek Yolu fonu oluşturulurken, 100 milyar dolarlık Asya Altyapı Yatırım Bankası kuruldu. Çin-Laos ve Çin-Tayland Trans Asya Demiryolu ağının inşasına başlandı.”

Gökhan Karakaş’ın sorularını yanıtlayan Başkonsolos, İstanbul’un tarihi dokusu ve güzelliği karşısında adeta büyülendiğini kente ve halkına bağlandığını söyledi.

Gökhan Karakaş / Milliyet

Editör: TE Bilişim