Çin, dünyanın tamamen elektrikle çalışan ilk gemisini hizmete aldı. Söz konusu elektrikli geminin, 2 saatlik şarj süresinin ardından 2 bin ton kargo yükü ile 80 kilometre menzile ulaşabileceği belirtiliyor.

Yaklaşık 600 ton ağırlığında ve 70.5 metre uzunluğunda olan gemi, Çin'in güneyinde bulunan Guangzhou bölgesinde suya indirildi. Guangzhou Tersanesi tarafından inşa edilen elektrikli gemi, gücünü 26 tonluk lityum iyon pilden alırken, saatte maksimum 12.8 kilometre hıza erişebiliyor.

Fosil yakıt kullanmayan geminin, yolcu ya da yük gemisi olarak kullanılması bekleniyor. Suya indirilme töreni öncesinde gemiye kargo olarak büyük ölçekte Pearl Nehri çevresinde bulunan Guangdong eyaletinden elde edilen kömürün yüklendiği bildirildi.

Çevre uzmanı Wang Yongchen, Çin'in ilk yüzde yüz elektrikli gemisiyle ilgili olarak, "Bu tür bir gemi, insanlarla doğa arasındaki uyumu dikkate alır ve su kalitesi ile deniz yaşamını koruyabilir. Söz konusu elektrikli gemi, yerel sularda yelken açan diğer gemiler tarafından da örnek alınmalı ve daha da yaygınlaşmalıdır." şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim