Avustralya'dan çıkarılan kömür ile yüklü düzinelerce dökme yük gemisinin Çin'de mahsur kalmasına neden olan aylarca süren ticari çıkmaz, insani nedenler dolayısıyla hafifliyor. Geçen Eylül ayından bu yana gemilerden birinde bulunan mürettebatın değiştirileceği, Çin'in ise birkaç geminin yüklerini boşaltıp limandan ayrılmasına izin verdiği açıklandı.

Uzun bekleyiş, geçen yaz Çin'in, dökme yük gemilerinin Kuzey Çin'deki Caofeidian ve Jingtang limanlarına Avustralya kömürünü boşaltmalarına izin vermeyi reddetmesiyle başladı. Çinli yetkililer, bunun koronavirüse önlem olarak uygulanan yerel düzenlemelerden kaynaklandığını açıklasa da birçok uluslararası analist bunun Çin ve Avustralya arasındaki bir ticari anlaşmazlık olduğunu vurguladı. Altmış veya daha fazla gemi, limanlarda demirledi, ayrılamadı veya mürettebat değişikliklerini tamamlayamadı.

Hintli yetkililer, Çin kısıtlamaları nedeniyle 23 Mürettebatı bulunan Jag Anand ve 18 Hintli mürettebat bulunan Anastasia'nın Eylül ayından bu yana açık denizde beklediğine dikkat çekmişti.

Hindistan hükümeti yetkilileri, sendika temsilcileri ve Anastasia'nın sahibi olarak MSC, mürettebatı insani gerekçelerle değiştirme talebinde bulundular. MSC, gemilerinin mürettebat değişikliğini tamamlamak için başka bir limana gitmesi üzere bir anlaşma müzakere etmeye çalıştı, hatta mürettebat değişikliğinin denizde yapılması önerildi. Bu sırada Anastasia'daki görev yapan bir mürettebat umutsuzluğa kapılarak intihara teşebbüs etti.

Anastasia'nın mürettebat değişikliğine izin!

Hindistan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Anurag Srivastava, Hindistan dışişleri bakanlığı ve Pekin'deki büyükelçiliğin defalarca girişimlerinin ardından dün brifinginde Çin'in Anastasia isimli gemide mürettebat değişikliği yapılmasına izin verdiğini duyurdu. Hintli yetkililer, Çin Merkez makamlarının yerel makamlara ve limana Anastasia isimli geminin mürettebatının ayrılmasına izin verilmesi talimatını verdiğini, ancak özel ayrıntıların hala ayarlandığını söyledi.

8 gemi yüklerini boşaltacak!

Ayrıca Çinli yetkililerin sekiz geminin yüklerini boşaltmasına izin verileceğini bildirdi. Bu gemiler arasında, Çin limanlarından ilk gelenler arasında yer alan Jag Anand da var. Ancak yedi aydan uzun süredir gemide mahsur kalan mürettebatın umutsuzluğu nedeniyle gemi Japonya'ya uğrak yapmış, ardından ise Ocak ayı ortasında Hindistan'a dönmüştü.

Birkaç gemi için durum çözülürken Çin, diğer gemilerden sevkiyat almaya devam edeceğini belirtmedi. Gemilerin çoğu Ekim ayından beri Çin açıklarında yüklerini boşaltmak için izin istiyor.

Editör: TE Bilişim