Çin sularında Avustralya'dan taşıdıkları kömürü boşaltamayan iki Hintli gemi tıpkı diğerleri gibi aylarca bekleyerek büyüyen bir insani krizin yüzü oldu. Sayısı git gide artan gemilerdeki mürettebatın umutları tükenirken Çin ile Avustralya arasındaki ticari çıkmaza henüz bi çözüm bulunamadı.

Hindistan'ın Limanlardan Sorumlu Devlet Bakanı Mansukh Mandaviya Cumartesi günü Twitter'da yaptığı paylaşımda; "Çin'de mahsur kalan denizcilerimiz Hindistan'a geri dönüyor!" ifadelerini kullandı.

Çin'in kuzeyinde kalan Jingtang limanında 13 Haziran 2020'den beri kargosunu boşaltmayı bekleyen gemilerden biri nihayet eve dönmek üzere yola çıkmaya hazırlanıyor. Hükümetler ile 179.250 dwt Jag Anand isimli geminin sahibi Great Eastern Shipping Company arasında imzalanan anlaşmanın şartlarına göre, gemi 10 Ocak'ta Japonya Chiba'ya gitmek üzere demir yerinden ayrıldı. COVID-19 protokolleri uygulandıktan sonra 23 kişilik mürettebat uçakla Hindistan'a gönderilecek.

20 aydır gemide olan mürettebat üyeleri var!

Jag Anand, aynı demirleme sahasında bekleyen diğer iki gemiden daha uzun süredir beklediği için Hintli yetkililer tarafından öncelik olarak kabul edildi ve gelen detaylara göre gemideki birkaç mürettebat üyesi 2020 yılının Haziran ayında sefere çıkmadan önce sözleşmelerini çoktan tamamlamışlardı. Bu raporlara göre 20 aydan fazla bir süredir gemide olduğu düşünülen mürettebat üyeleri var.

Mürettebat üyesi intihara teşebbüs etmişti!

Gitmeye hazırlanan bir diğer geminin ise MSC Shipping tarafından işletilen Anastasia adlı dökme yük gemisi olduğu açıklandı. Gemi 20 Eylül 2020'den beri Çin Caofeidian limanı yakınında demirlemiş durumda. Bu gemide ise 16 Hint vatandaşı bulunuyor. MSC, Aralık ayında, Çin'in mürettebat değişikliklerine izin vermemesi durumunda gemilerin Japonya'ya gideceğini açıkladı. Anastasia gemisindeki mürettebat üyelerinden biri geçtiğimiz günlerde intihara teşebbüs etmişti. Bu da giderek büyüyen insani krizin en önemli göstergelerinden biri oldu.

Anastasia'nın mürettebat değişikliğini tamamlaması için Jag Anand ile yapılana benzer bir anlaşmanın mümkün olabileceği konusunda bilgi verilmedi.

Bu kriz kasım ayında Hindistan Ulusal Denizciler Sendikası (NUSI) insani krizi vurgulamak için Uluslararası Denizcilik Örgütü'ne (IMO) ve Çinli yetkililere 10.000 e-posta mesajının gönderilmesi için bir çağrı yayınladığında gün ışığına çıkmıştı.

Editör: TE Bilişim