Maersk Tankers'in, dünyanın en büyük gemi kiralayıcılarından biri olan tarım ve tarım ticareti devi Cargill ile iki şirketin gemi yakıtı tedarik hacimlerini birleştirecek stratejik bir ortaklık kurduğu açıklandı.

Yakıt tedarik hizmeti sunacaklar!

İki şirket oluşturdukları ortaklık ile deniz taşımacılığı şirketlerine ve ticari paydaşlara yeni bir yakıt tedarik hizmeti sunacaklar. İlk hedef Cargill ve Maersk Tankers'in birleşmiş filosu için gemi yakıtı tedarik etmek olduğu belirtilse de, önümüzdeki aylarda yeni müşteri çekmeyi de hedefledikleri vurgulanmakta.

1 Nisan 2021’de başlayacak!

Cargill’in kurum içi tedarik uzmanlığından, Maersk Tankers’in ticari ve operasyonel yeteneklerinden faydalanacak hizmetin 1 Nisan 2021’de başlayacağı açıklandı.

Yıllık yakıt hacmini 3,5 milyon tona çıkacak!

Cargill'in şu anda yaklaşık 700 gemiden oluşan bir filo kiraladığı ve yılda 2,5 milyon ton deniz yakıtı temin ettiği biliniyor. Maersk Tankers, 220'den fazla ürün tankerinden oluşan ticari filosunu Cargill'in mevcut filosuna ekleyerek ortak yıllık yakıt hacmini 3,5 milyon tona çıkaracak.

Daha büyük ölçekte ve ''tek ses'' yaklaşımını benimsemiş bir hizmet ile şirketler, optimum hizmet ve yakıt ikmali sağlamak için dünyanın en yoğun yakıt ikmal merkezlerindeki kilit tedarikçilerle ilişkileri güçlendirerek daha iyi fiyatlara ve hizmetlere erişim sağlamayı amaçlamakta.

''Modern ve dijital bir müşteri deneyimi sağlamaya odaklanacağız!''

Cargill Okyanus Taşımacılığı Tanker ve Denizcilik Yakıtı Başkanı Olivier Josse, "Fiziksel petrol faaliyeti veya yakıt varlıkları olmayan bağımsız yakıt tüketicileri olarak çıkar çatışması yaşamayacağız. Bu nedenle şeffaflığın ön planda olduğu modern ve dijital bir müşteri deneyimi sağlamaya odaklanabiliyoruz. Maersk Tankers ile işbirliği yapmaktan heyecan duyuyoruz ve birlikte benzersiz bir tedarik çözümleri sağlayıcısı olmak gibi iddialı planlarımız var.'' dedi.

''Yeni gemi yakıtı tedarik hizmetimiz ile hayatları kolaylaştırmak istiyoruz!''

Hizmet sürecinin tümünün tek bir müessese tarafınca üstlenilmesi durumu, müşterilere pazar bilgilerine gelişmiş erişim sağlayacağını belirten Maersk Tankers Baş Yatırım Sorumlusu Claus Gronborg, "Düzensiz (Tramp) Taşımacılık şirketleri için giderek daha karmaşık hale gelen bir bunker pazarında zorluklarla karşılaşılıyor. Yeni bunker tedarik hizmetimiz ile hayatlarını kolaylaştırmak istiyoruz. Bu sayede müşteriler bunker yakıta rekabetçi fiyatlarla erişirken, bunker piyasasında deneyimli bir ortak da edinmiş olacaklar. Cargill ile birlikte bu konuda girişimde bulunmaktan ve bu yeni çözümü hem havuz ortaklarımıza hem de diğer armatör ve operatörlere sağlamak üzere uzmanlıklarımızı ortaklaşa kullanmaktan heyecan duyuyoruz. " ifadelerini kullandı.

Gemi yakıtı pazarı da radikal bir dönüşüm geçirecek!

Denizcilik endüstrisi, IMO'nun 2050 yılına kadar sera gazlarını % 50 azaltma hedefini karşılamak üzere karbonsuzlaşırken bunker pazarının da radikal bir dönüşüm geçireceği öngörülmekte. Cargill ve Maersk Tankers, karbonsuzlaştırmayı hızlandırma konusundaki kararlı taahhütlerinde birleşiyorlar ve yeni yakıt ve teknolojilerin kullanımında uzmanlık oluşturuyorlar. Yeni yakıt tedarik hizmetinin, Cargill’in büyüyen biyodizel işi de dahil olmak üzere gelecekteki deniz yakıtlarına benzersiz erişim sağlayacağı belirtiliyor.

Ortaklık 2019'da başlamıştı!

Ayrıca ortaklığın, Cargill ve Maersk Tankers arasında geçimişte başlamış bir dizi stratejik işbirliğini takip ettiğinin altı çiziliyor. 2019'da Cargill ve Maersk Tankers, pazara enerji tasarrufu çözümleri getirmek için ortak bir MR tanker havuzu oluşturarak Mitsui & Co ile Project Njord'u başlatmıştı. Bunun yanında geçen yıl Cargill, Maersk Tankers tarafından kurulan gemi performans optimizasyonu ve dekarbonizasyona odaklanan bir teknoloji şirketi olan ZeroNorth'da stratejik bir yatırımcı oldu.

Editör: TE Bilişim