Birleşmiş Milletler, ilan edilen ateşkese rağmen düzinelerce insanı öldürdüğünü söylediği çatışmalardaki artıştan sonra Yemen’in ana limanı Hodeidah yakınlarındaki çatışmaların derhal sona erdirilmesi çağrısında bulunuyor.

Hodeidah, ateşkesin 2018 sonlarında kabul edilmesinden bu yana ara sıra ufak çatışmalara şahit oldu, ancak bu hafta Husi hareketine sadık güçler ile Suudi destekli hükümetle müttefik olanlar arasında yoğun çatışmalar çıktı.

Askeri ve tıbbi kaynaklar, çatışmalarda düzinelerce kişinin öldüğünü bildirdi. BM'nin Perşembe günü yaptığı açıklamada, arasında kadın ve çocukların da bulunduğu can kayıplarının devamlı arttığını bildirildi.

BM özel elçisi Martin Griffiths, askeri gerginliğin ateşkes anlaşmasını ihlal ettiğini vurgulayarak; "Ulusal çapta ateşkesin, insani ve ekonomik tedbirler ile siyasi sürecin yeniden başlatılmasını amaçlayan ve bu doğrultuda devam eden BM destekli müzakerelerin ruhuna aykırıdır." dedi.

Aralık 2018'de İsveç'te BM destekli barış görüşmelerinde varılan Hodeidah anlaşması, hiçbir zaman tam olarak uygulanmasa da her iki taraftan askerlerin bölgeden çekilmesi şartını koymuştu.

Husilerin elindeki Hodeidah, Yemen’in ticaretinin kalbi ve gelen yardımların ana giriş noktasıdır. Nüfusun yaklaşık yüzde 80'i insani yardıma muhtaç olduğu belirtilirken milyonlarca insan, Birleşmiş Milletler'in dünyanın en büyük insani krizlerinden biri olarak tanımladığı durumda kıtlıkla karşı karşıya.

Arap dünyasının en fakir ülkesindeki çatışmalar, Husilerin Yemen'in başkentini ve ülkenin kuzeyinin büyük bölümünü ele geçirmesiyle 2014 yılında patlak verdi. Hadi’nin hükümetini yeniden kurmaya kararlı olan Suudi liderliğindeki bir koalisyon, Mart 2015'te askeri bir müdahale başlattı.

Yemen'deki savaş nedeniyle, milyonlarca insan gıda yoksunluğu ve tıbbi kıtlıktan acı çekiyor. Şimdiye kadar siviller de dahil olmak üzere 100.000'den fazla insan öldü.

Editör: TE Bilişim