BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Pekin'deki BM Küresel Sürdürülebilir Taşımacılık Konferansı için yaptığı açılış konuşmasında, denizcilik endüstrisi ve karbondan arındırma konusundaki ilerleme hakkında sert sözler söyledi.

Guterres, IMO'ya ve üye devletlere, Paris anlaşmasının hedefleriyle gerçekten tutarlı olan yeni bir dizi iddialı ve güvenilir hedefler benimseme çağrısında bulunarak; "Dürüst olalım. Üye ülkeler, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü ve Uluslararası Denizcilik Örgütü aracılığıyla denizcilik ve havacılık kaynaklı emisyonları ele almak için bazı ilk adımlar atmış olsa da, mevcut taahhütler Paris anlaşmasının 1.5 derece [C] hedefi ile uyumlu değil. Hatta, üç derecenin üzerindeki ısınma oranıyla daha tutarlılar. Acil öncelik, şu anda IMO'nun hırs yaptığı gibi yüzde 50'lik bir azalma değil, 2050 yılına kadar tam karbonsuzlaştırmaya doğru ilerleme olması gerekiyor. 2050 yılına kadar denizcilik sektöründe sıfır emisyon elde etmek için sıfır emisyonlu gemiler varsayılan seçim olmalı ve 2030 yılına kadar herkesin erişebileceği şekilde, ticari olarak mevcut bulunmalıdır." dedi.

Deniz taşımacılığındaki çalışma koşullarında hala eksiklikler var!

Guterres, pandemi sırasında denizcilere yönelik yürütülen insanlık dışı muameleyi işaret ederek, deniz taşımacılığındaki çalışma koşullarında hala eksiklikler olduğunu da kaydetti. Guterres, tekrarlanan karantina dalgaları, seyahat kısıtlamaları ve karaya çıkma yasakları, ekip değişikliğini ve hatta temel kıyı iznini endüstri için sürekli bir zorluk haline getirdiğini belirtti.

Editör: TE Bilişim