Avrupa Ulaşım ve Çevre Federasyonu liderliğindeki bir sivil toplum kuruluşu koalisyonu, Avrupa Komisyonu'na, biyoyakıtların ve doğal gazın yeni temiz deniz yakıtı girişimlerinden hariç tutulması ve bunun yerine elektriğe dayalı yakıtlara yatırım yapılması konusunda açık bir çağrıda bulundu.

Avrupa Komisyonu'nun önerdiği FuelEU girişimi, AB limanlarına uğrak yapan gemiler için düşük karbonlu yakıt alımını hızlandırmayı amaçlıyor.

Biyoyakıtlar daha kötü sonuç doğurabilir!

Koalisyon, FuelEU ve ReFuelEU girişimlerinin, istenmeden de olsa geleneksel fosil yakıtlardan daha kötü sonuçlar doğuran alternatif yakıtların kullanımına neden olabileceği konusunda bazı riskler olduğunun altını çizerek bitkisel yağ bazlı bazlı biyoyakıtların, fosil yakıtlara kıyasla önemli ölçüde karbon azaltımı sağlamadığını ve hatta çoğu durumda aslında daha yüksek emisyonlara neden olduğunu duyurdu.

Koalisyon ayrıca, biyometan da dahil olmak üzere bitkisel olmayan hammaddelerden üretilen biyoyakıtları da hedef alarak, gelişmiş biyoyakıtların denizcilik sektöründe desteklenmemesi gerektiğini savundu.

Doğal gaz emisyon azaltma potansiyelini yok edebilir!

STK'lar, LNG altyapısına yapılacak kamu yatırımlarına karşı da uyarıda bulunarak, bir deniz yakıtı olarak doğal gaz kullanımının sera gazı emisyonlarını azaltma potansiyelini yok edebileceği konusunda uyardı. Yapılan açıklamada; "AB’nin mevcut ilgili mevzuatı metan emisyonlarını görmezden geliyor. Bu, AB'nin 2050 yılına kadar karbon nötr hedefine ulaşması durumunda uyum sağlayamayan gemilere ve dönüştürülmeye mahkum olan fosil doğal gaz altyapısına milyarlarca euro yatırılması anlamına gelebilir.'' ifadeleri kullanıldı.

Editör: TE Bilişim