Dünyanın çeşitli yerlerinden Mauritius'ta ortaya çıkan çevre felaketine ve Beyrut'ta yaşanan yıkıma atıfta bulunulan tepkiler, BM yetkililerinin Yemen açıklarında demirlemiş, paslanmış bir petrol tankerini kontrol altına alması için giderek artıyor.

Çevre grubu Greenpeace ile birlikte Arap dünyasından liderler eyleme geçmek için çağrı yapan son kişi ve kurumlar arasındaydı.

Husi Güçleri Denetime İzin Vermiyor!

46 yaşında ve dönüştürülmüş bir tanker olan tek gövdeli FSO Safer, Houthi isyancıların elindeki bölgede, Hodeidah limanının hemen dışında bekliyor. Husi (Ansar Allah) güçleri, tekrarlanan itirazlara rağmen BM denetim ekiplerinin gemiye çıkmasına izin vermedi.

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi, 10 Ağustos'ta, yaşlanan geminin 1 milyon varilden fazla petrol taşıdığını ve 2015'ten bu yana neredeyse hiç bakım yapılmadığını belirten bir güncelleme yayınladı.

BM'ye göre, iki ay önce, deniz suyu motor odasına sızmaya başladı, bu da tüm gemiyi kararsız hale getirip batırarak potansiyel olarak tüm petrolü denize bırakabilecek bir çevre felaketine yol açabilirdi. Geçici bir düzeltme uygulandıysa da, bunun gemiyi ne kadar idare edebileceği belirsizliğini koruyor.

Sızıntı çevre için felaket olur ve Yemen'deki kıyı topluluklarının geçim kaynaklarını yok eder!

 Petrolün çoğu büyük olasılıkla Yemen’in batı kıyısındaki Husi yetkilileri tarafından kontrol edilen bölgede oluşacak. Böyle bir sızıntı muhtemelen Hudaydah limanını haftalarca veya aylarca kapanmaya zorlayacağı ve bunun da Yemen’in en büyük limanını sakatlayacağı öngörülüyor. Yemen neredeyse tüm yiyeceklerini ve diğer her şeyi ithal ettiği için, BM bunun milyonlarca insan için yıkıcı sonuçları olacağını belirtti.

BM'nin FSO'ya erişimi için önceki başvurular kabul edilmedi ve Husi güçleri ile BM arasındaki karşılıklı güvenin düşük bir seviyede olduğu belirtiliyor.

Editör: TE Bilişim