Resmi ziyaret kapsamında Singapur’da bulunan Başbakan Binali Yıldırım, Singapur Başbakanı Lee Hsien Loong ile basın toplantısı düzenledi.

Resmi ziyaret kapsamında Singapur’a giden Başbakan Binali Yıldırım, Singapur Başbakanı Lee Hsien Loong ile Istana Sarayı’nda gerçekleştirdiği heyetlerarası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Singapur’un bağımsızlığının 52. yılını kutlayarak sözlerine başlayan Yıldırım, Başbakan Lee’nin davetlisi olarak Singapur’da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

“ASEAN bölgesinde değerli bir ortak olarak gördüğümüz Singapur’la ilişkilerimizin karşılıklı dostluk ve güven içerisinde ilerlemesine önem veriyoruz” ifadelerini kullanan Yıldırım, iki ülke ilişkilerinin 2014’te tesis edilen stratejik ortaklık ve Singapur Başbakanı Lee’nin Türkiye’ye gerçekleştirdiği ziyaret sırasında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması ile yeni bir boyut kazandığını belirtti.

Singapur Başbakanı Lee ile ikili ilişkiler bölgeler arası ilişkiler ve dünyayla ilgili ortak konuları geniş çaplı olarak değerlendirdiklerini ifade eden Başbakan Yıldırım, ikili ilişkilerde kaydedilen gelişmelerle gelecek yıllara ilişkin işbirliği imkanlarını değerlendirdiklerini ifade etti.

Türkiye’nin ASEAN’da sektörel diyalog grubunda yer alması konusunda verilen karardan dolayı teşekkür eden Yıldırım, bunda Singapur’un büyük katkısı olduğunu ifade ederek gelecek yıl Singapur’un ASEAN dönem başkanı olacağını söyledi. Yıldırım, “Türkiye ve Singapur birbirini tamamlayan iki ülke konumunda. Türkiye Orta doğu ve doğu Avrupa coğrafyasına doğrudan hitap ediyor, Singapur’da uzak doğu ve etrafındaki ülkelere hitap ediyor. Bu bulunduğumuz coğrafi konumun avantajlarını çok daha iyi değerlendirme imkanı olduğunu düşünüyorum” dedi.

Singapur’la yeni imzalanan Serbest Ticaret Anlaşmasına değinen Yıldırım, bu anlaşmayla birlikte ikili ticaretin artacağını belirtti. Yıldırım, 2019 yılında Singapur’la diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 50. yılı kutlanacağını ifade ederek, Türkiye’nin bu etkinliklere katılacağını belirtti.

Başbakan Yıldırım, Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Türkiye’ye açık destek veren hatta Dışişleri Bakanını bu amaçla Türkiye’ye gönderen Singapur’a teşekkür etti. Yıldırım, ziyaretin amacının Singapur ile Türkiye arasındaki ilişkilerin daha da ileri düzeye taşınması, hem bölgenin hem de iki ülkenin refahı ve geleceği için önemli adımlar atılması olduğunu ifade etti.
Kaynak: iha