Başbakan Binali Yıldırım, “Türkiye çok taraflı diplomasi alanında Birleşmiş Milletler çatısı altında aktif çalışmalara devam etmekte, çeşitli girişimlere öncülük etmektedir” dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, Singapur’da “Singapore Lecture” konferansında konuştu. Yıldırım, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Singapur’la stratejik ortaklığımızı; yeni nesil bir ortaklık veya akıllı stratejik ortaklık olarak tanımlayabiliriz. Fevkalade ileri bir serbest ticaret anlaşması onay süreci tamamlandı ve her iki ülke için de 1 Ekim’den itibaren bu anlaşma yürürlüğe girmiş olacak. Siyaset ve ekonominin bir bütün halinde ele alınması şarttır. Türkiye hem farklı ekonomik ve stratejik havzalar arasında bir köprü, bir buluşma noktası, hem de çevresi için ekonomik kalkınma görevini sürdüren bir ülkedir. Singapur’la kurduğumuz köprü de Avrupa’nın doğu eksenindeki gelişmiş ekonomisiyle Asya’nın merkezindeki dev ticaret üssü Singapur arasında organik bir bağlantıyı oluşturuyor. Türkiye çok taraflı diplomasi alanında Birleşmiş Milletler çatısı altında aktif çalışmalara devam etmekte, çeşitli girişimlere öncülük etmektedir. Finlandiya ile başlattığımız ve eş başkanlığını yürüttüğümüz barış için ara buluculuk girişimi, benzer şekilde İspanya ile başlayıp Birleşmiş Milletler seviyesine taşıdığımız ‘Medeniyetler İttifakı Küresel Girişimleri’ bu anlamda iki örnektir. Türkiye Balkanlar’dan Akdeniz ve Orta Doğu’ya, Karadeniz’den Orta Asya’ya ulaşan coğrafyasıyla işbirliğini ön plana çıkaran ve aktif politika izleyen bir ülkedir.”

“Singapur’la serbest ticaret anlaşması kısa bir süre içerisinde hayata geçecektir”

Singapur’la yürütülen serbest ticaret anlaşmasının onay süreçlerinin tamamlandığını ve kısa süre içerisinde uygulamanın hayata geçirileceğini söyleyen Yıldırım, “Az önce de belirttiğim gibi dış politikamızı girişimci ve insani bir anlayış temelinde yürütüyoruz. Mevcut dostluklarımızı güçlendirmek ve gerek bölgemizde, gerekse uzak coğrafyalarda daha çok dost kazanmayı hedefliyoruz. Singapur’la serbest ticaret anlaşmasının bütün onay süreçleri tamamlanmış ve kısa bir süre içerisinde fiilen uygulama hayata geçecektir. Bu vesileyle şahsım ve heyetim olarak elimizin boş gelmediğini söylemek isterim. Bu anlaşmanın ticaretimize somut ve olumlu katkılarını çok yakında göreceğimizi ifade etmek isterim. Dikkatinizi çekmek istediğim bir başka husus, aramızda imzaladığımız serbest ticaret anlaşmasının yeni nesil bir anlaşma olduğudur. Bu anlaşmada ilk defa kamu alımları, hizmetler ve tarım gibi sektörler yer almaktadır. Bu, sayın başbakan yardımcısının ifade ettiği gibi, Singapur’a verdiğimiz önceliğin bir neticesidir. Ülkemiz Avrasya coğrafyasında ulaşım ve ticaret yolları üzerinde emsalsiz konumuyla kuşak ve yol girişimi kapsamında bütünleşmiş çok modlu altyapı ulaşım yatırımı enerji ve ticaret ağlarının oluşturulmasına yönelik projeleri başarıyla hayata geçirmede kilit bir rol üstlenmiştir. Bu çerçevede ‘İpek Yolu Ekonomik Koridoru Projesi’nin ülkemizin Kafkaslar ve Orta Asya üzerinden Çin’e bağlanmasını hedefleyen ‘Trans Hazar Orta Koridoru’ olarak isimlendireceğimiz bu girişimimizle uyumlu olduğunu ifade etmek isterim” şeklinde konuştu.

Başbakan Yıldırım, sözlerini şöyle noktaladı:

“Değerli dostlar, küresel bir terör şebekesiyle karşı karşıya olduğumuzu lütfen hatırlayın. Beyinleri yıkanmış örgüt mensupları dünyanın birçok ülkesinde hayır ve eğitim adı altında çalışıyor, bulundukları ülkelere nüfuz etmeye gayret ediyor. Dostlarımızı bu konuda daha dikkatli olmaya ve bu örgütlerin kara propagandalarına kulak vermemeye davet ediyorum. Ülkemiz bu hain darbe girişiminden çok daha güçlü bir şekilde çıkmıştır.”
Kaynak: iha