Bangladeş Gemisökümünde 1 ayda kazalarda 5 ölü

Bangladeş'te son bir ay içerisinde emniyet donanımlarının yetersizliği yüzünden gemi sökümünde çalışan 5 işçinin yaşamını yitirdiği 5 kişinin ise yaralandığı bildirildi.

SeaNews Turkey'de yer alan habere göre ilk kaza 23 Mayıs tarihinde Darussalam veya Madina olarak da bilinen Seiko Steel gemi söküm tesislerinde meydana geldi. Yüksekten düşen 21 yaşındaki Rubel adlı işçi yaşamını yitirdi.

Rubel'in hiç bir emniyet donanımı olmaksızın çalışırken düştüğü öğrenildi. 6 gün sonra, 29 Mayıs günü aynı tersanede çelik levhaların üzerlerine düşmesi sonrasında 5 işçi sıkışarak mahsur kaldı. Bu kazada 1 işçi hayatını kaybederken 1 işçi de ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldı. 3 diğer işçi de ciddi şekilde yaralandı. 3. kaza ise Laskar Gemi Söküm tesislerinde meydana geldi. 35 yaşındaki Babul adlı işçi çelik levhanın altında kalarak yaşamını yitirdi. 19 Haziran'da ise iki işçi tüp patlaması neticesinde Bhatiary Çelik gemi söküm tesislerinde ağır yaralandı.

Bu işçilerden Swapan iki gün sonra hastanede yaşamını yitirirken Mayching ise yüzünde ve vücüdünün üst kısmında ciddi yanıklarla yaşam savaşı veriyor.. 23 Haziran günü Samesh adlı işçi Kabir Çelik tesisinde düşerek ağır yaralandı. Bu tersane yakın zamanda yine manşetlere çıkmıştı çünkü tersanenein güvenlik görevlileri ölümlü kazaları protesto eden gruba ateş açmıştı.

Platform sözcüsü Muhammed Ali Şahin yaptığı açıklamada "Aynı kazalara tekrar ve de tekrar tanıklık ediyoruz. Çalışanların can halatı tertibatları yok ve düşüp ölüyorlar. Bir diğerini ağır çelik levha biçiyor çünkü hurdaları keserken kendi ağırlığıyla denize veya kumsala düşmesini bekleyen emniyetsiz yöntemi kullanıyorlar." derken; NGO Gemi Söküm Platformu müdürü Patrizia Heidegger ise "Acil ihtiyaç duyduğumuz şey dürüst bir maliyet-kazanç analizi yapılması ve gemisökümün çevresel ve insan maliyetinin hesaba katılmasıdır" şeklinde konuşuyor.
Editör: TE Bilişim