Avustralya Deniz Güvenliği Otoritesi'nden (AMSA) yetkililer, son zamanlarda yaşanan kayıplar nedeniyle hayvan taşıyıcı gemilerin sıkı denetime tabi tutulacağını bildirdi. Buna göre AMSA tarafından yürütülecek altı aylık süreçte standartları karşılamayan canlı hayvan taşıyıcı gemilerin Avustralya limanlarına girişi yasaklanacak.

Kaptanların gemilerinin stabilitesine aşinalıklarına da bakılacak!

Sıkı denetimin amacının, uluslararası sözleşmelerde belirtilen bakım ve onarım gerekliliklerine "uygunluk düzeyini tespit etmek" olduğu vurgulanmakta. Ayrıca kaptan ve zabitlerin gemilerinin stabilitelerine olan aşinalıkları da farklı koşullarda kontrol edilecek.

Gövdesinde dev bir delikle yanaşmıştı!

Bu karar en ciddisi Gulf Livestock 1 isimli geminin Eylül 2020'de Japonya açıklarında battığı bir dizi kazanın ardından geldi. Geçen yıl Kasım ayının sonlarında Avustralya, 3.300 dwt 1993 inşa Barkly Pearl'e iki yıllık bir yasak çıkararak Avustralya'ya girmesini engelledi. AMSA'ya göre, ilk kez bir geminin Avustralya limanlarına girişi bu denli uzun süre yasaklandı.

AMSA operasyonları genel müdürü Allan Schwartz; "Avustralya, hayvan taşıma gemileri için dünyadaki en katı güvenlik standartlarını uygulama konusunda bir üne sahiptir. Bu nedenle, Marshall Adaları bandıralı Barkly Pearl'ün Kasım 2020'de Batı Avustralya açıklarına yanında gövdesindeki delikle yanaşması, bazı ciddi endişeleri de artırdı. Sonuç olarak, canlı hayvan taşıma gemilerinin Avustralya'dan canlı hayvan taşıdıklarında uluslararası sözleşmelere ve Avustralya yasalarının gerekliliklerine uygun olmasını sağlamak üzere denetimlerin yoğunluğunu artırmaya karar verdik." ifadelerini kullandı.

Yoğunlaştırılmış denetimin 1 Mart 2021'den 31 Ağustos 2021'e kadar bu sorunlar üzerinde duracağını belirten Schwartz, "Bunların münferit olaylar olup olmadığını veya gemi bakımı ve stabilitesiyle ilgili daha sistemik sorunların göstergesi olup olmadığını bilmemiz gerekiyor. Avustralya yasalarına göre, Avustralya limanlarında faaliyet gösteren canlı hayvan gemilerinin yükleme öncesi denetimden geçmesini ve hayvan taşıma sertifikasına sahip olmasını şart koşuyoruz. Avustralya'dan hayvan ihraç eden canlı hayvan taşıma gemileri, bu tür gemiler için AMSA tarafından özel olarak geliştirilen ek güvenlik standartlarına uymalıdır." dedi.

Denizcilik düzenleme kurulu, altı aylık sıkı denetimler sırasında Avustralya'ya gelen her canlı hayvan taşıma gemisinin incelemeye alınacağını ve elde edilen sonuçların yıl sonuna doğru AMSA resmi web sitesinde yayınlanan bir raporda yayınlanacağını bildirdi.

Editör: TE Bilişim